Nya takspån och tjära ger Botkyrka medeltida kyrka ett lyft

Företaget Kyrktak lägger i år takspån på sex kyrkor i Sverige i år och tjärar 50 kyrktak. Foto: Mikael M Johansson

1 200 kvadratmeter tak med 90 000 nya spån monteras på Botkyrka kyrkas tak och torn. Kärnvirket från norra Finland och Ryssland tjäras på plats med dalbränd trätjära som skyddar mot röta, mögel och UV-ljus. Ett säkerhetssystem för takläggarna har också installerats.

Omläggningen av spåntaket på Botkyrka kyrka, söder om Stockholm, har varit på gång länge, berättar Susanne Svidén på Kyrkans fastighetssamverkan som har skött upphandling och projektledning.

– Vi har nära kontakt med församlingen eftersom vi har hand om förvaltningen åt Botkyrka församling. I minst tio år har det talats om att lägga om taket, men det har tagit tid att planera och ordna finansiering via kyrkoantikvarisk ersättning.

Susanne Svidén förklarar hur arbetet går till med en antikvarie som godkänts av länsstyrelsen som ser till att alla kyrkoantikvariska regler och kulturmiljölagen efterföljs.

År 1928 lades taket om senast med nya spån och därefter, i snart 100 år, har man lappat och lagat. 2005 tjärades taket, men nu var det dags att både lägga nya furuspån av finaste kärnvirke från Finland och Ryssland på tak samt kyrktorn och tjära spånen.

– Den stora utmaningen har varit att få fram de stora mängder kärnvirke som ett sådant här omfattande projekt kräver, säger Magnus Hedegård som driver före­taget Kyrktak.

I företagets egen fabrik i Finland tas spånen fram. Först ska lämpligt virke med en fin kärna hittas.

– Där har vi duktiga leverantörer som plockar ut rätt sorts virke på sågverken, men ytterligare kontroller sker hos oss. Vi börjar med att göra en så kallad kvartersklyvning då kärnan klyvs i fyra delar för att sedan bearbetas till lämplig storlek på spånämnena som kubbas upp i 47 centimeter långa bitar.

En maskin klyver virket men en mänsklig hand riktar in trät. Därefter torkas spånen till rätt fukthalt.

Robin Östlund är en av takläggarna. Foto: Mikael M Johansson

På fabriken kantskärs spånen som även yxas till. När spånen läggs på taket görs det med så kallad trelagstäckning då tre spån överlappar varandra.

– Spån kan ha olika former men vi följer förstås den historiska modellen. På den stora ytan här på Botkyrka kyrka är det rak 90 graders variant som gäller medan spånen till vapenhuset är rundspån.

Tjäran köps från Claessons trätjära i Göteborg som dock tidigare i våras drabbades av en brand. När stora kvantiteter behövs tas den dalbrända tjäran från Serbien.

Under arbetet med att pensla på tjäran hänger hantverkarna i rep med den 70-gradiga tjäran i hinkar. Två strykningar görs i år och den tredje nästa år.

Magnus Hedegård har varit med om att ta fram ett taksäkerhetssystem med repteknik som förbättrar säkerheten vid underhåll av kyrktak, främst tak med kyrkspån.

När systemet är installerat på ett tak är det lätt vid framtida renoveringar att haka fast sig i de diskret monterade konsollerna och arbeta säkert.

På den stora ytan här på Botkyrka kyrka är det rak 90 graders variant som gäller medan spånen till vapenhuset är rundspån.

Fakta: Renovering av taket på Botkyrka kyrka

Kalkylerad kostnad vid KAE-ansökan: 6 300 000 kronor (spåntak och åskledare).

Beviljad KAE: 4 445 000 kronor.

Förutom nytt spåntak av kärnvirke, som även tjäras, utförs plåtarbeten, smidesdetaljer som kyrktuppen renoveras, åskledarsystemet moderniseras. 10 procent av undertaket byts ut.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.