1. Ljudet. Förbered för att allt som sägs ska höras och att all musik kommer med. I ett litet kapell kan man filma med mobilkamera och det låter bra, men i stora kyrkor måste man få in ljudet från mikrofonerna i mobilen.
– Det spelar ingen roll hur många kameror man har om man inte hör vad som sägs.
2. Medgivande. Se till att alla medverkande har gett sitt medgivande till att det strömmas, filmas eller spelas in. Det är sällan något problem, men säkerställ ändå att alla vet om att det sker. Kristofer Runow spelar in det som strömmas och låter de anhöriga få en fil att ladda hem efteråt.
– Det har visat sig värdefullt ur ett sorgbearbetningsperspektiv. Det kan vara svårt att ta in vad prästen säger i den akuta sorgen, men här kan man gå tillbaka till orden och musiken som är vald med omsorg.
3. Sändning. Välj var gudstjänsten ska strömmas. Kristofer Runow använder oftast en dold sändning på Youtube, men mobilsändning eller över plattformar som Zoom och Teams är också möjligheter.
– I början strömmade vi ofta till en privat grupp på Facebook som familjen skapat, men sedan visade det sig att Facebook kunde stänga ner om upphovsrättsskyddad musik användes. Risken var liten, men jag ville inte ta den.
4. Uppkoppling. Kontrollera uppkopplingen i förväg och säkerställ att det finns nätverk som fungerar. Lita inte på att Svenska kyrkans gästnätverk är tillräckligt.
– I en medeltida kyrka med tjocka stenväggar eller på landsbygden kan det vara svårt att få bra täckning. Därför har vi alltid med eget trådlöst bredbandsmodem som vi kan ställa vid ett fönster eller vid entrén.
5. Prata innan. En strömmad begravning är nytt för många. Att ha samtal med anhöriga kring praktiska frågor, vilken musik som ska spelas och vilka som ska bidra är bra för både den som strömmar och den som är sörjande. Kristofer Runow är inte rädd för att påminna prästen eller officianten om att även om det bara sitter tjugo personer i kyrkan kanske det finns ett åttiotal som tittar ute i landet – eller världen.
– Det händer nu att prästen hälsar välkomna och sedan vänder sig direkt till kameran och säger: ”Välkomna till er som tittar.” Det är fint.