Tidskriften Evangelium - tema Bibeln

KT:s recensent, teologen och prästen Christian Braw, har läst nättidskriften Evangeliums senaste nummer som denna gång har tema Bibeln.

Det kristna kulturskapandet har en enorm potential och ett mycket stort gensvar. Det gäller arkitektur, poesi, musik, bildkonst, textilkonst, emblematik. Det finns ingen arkitektur som väcker större intresse än den kristna – Sveriges kyrkor besöks av människor från alla jordens hörn veckorna igenom. Ingen poesi används mer än psalmboken, ingen klassisk musik samlar större lyssnarskaror och fler medverkande än den kristna konstmusiken. Allt detta och mer därtill speglas i nättidskriften Evangelium.

Universitetslektor Anna Greek skriver om en meningsfull tro på ordet, det vill säga om ord som förmedlare av verklighet.
Vilken verklighet är det som tar gestalt hos läsaren och lyssnaren? Är det sändarens verklighet eller blir den alltigenom präglad av mottagarens förförståelse? Här öppnar högmässsans miljö en unik möjlighet till att förstå  de mest spridda och hörda orden av alla – Bibelns ord. I liturgin träder läsaren och lyssnaren in i ett skeende, som är just den verklighet orden talar om. Sändarens och mottagarens verklighet smälter samman. Vi inte bara hör och läser, vi tar del i Ordets verklighet.

David Åberg skriver om Bach i japanskt musikliv. Japanska Bach-tolkare hör nu till världens främsta. Tillsammans med Owe Wikström reflekterar David Åberg över det universum som Bech levde i, där den andliga verkligheten inte var eventuell utan lika verklig som allt annat, ja, än mer verklig. Och nu, efter rationalismen på 1700-talet och därefter, hur är det nu? Men frågan är om det är synen på tillvaron och Guds existens som har ändrats. Det kan i stället vara så att det är människans syn på sig själv som förändrats. Rationalismen reducerar människan, förminskar henne till en varelse ur stånd att uppfatta gott och ont. Hon blir berövad ”evigheten i sitt bröst” och ändå finns den där. Det är till den Bach talar. Där får hans toner återklang.

Staffan Fredén skriver utifrån en sångares inlevelse i Matteuspassionen. För honom blir Bachs Jesus ”en sträng, ångestfylld och trotsig person”. Men frågan är om Staffan Fredén gör Bach och hans textförfattare Picander rättvisa, när han ser resignationen som verkets slutpunkt. Bach och Picander var båda pietister, med pietismens starka inlevelse i Jesu mänskliga natur och därmed i hans kroppsliga lidande – därav den tidens många altartavlor med Getsemane och korsnedtagningen. Det är inte resignation, som talar i verkets slutkör, det är empati.

 

 

Christian Braw

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.