Vadstena musiklinje kvar ännu ett år

Musiklinjen på Vadstena folkhögskola blir kvar även under nästa läsår. Det beslutade skolan styrelse vid sitt sammanträde idag. Samtidigt tillsätts en ny utredning kring finansiering och huvudmannaskap. Styrelsen beslutade även om en rad åtgärder för att få folkhögskolans budget i balans.

Vadstena folkhögskola, som har Svenska kyrkan som huvudman, har dragits med ekonomiskt underskott under de senaste åren men har på senare tid blivit akuta. I december 2014 tillsattes en arbetsgrupp med uppdrag att ställa samman ett åtgärdspaket för att komma till rätta med budgeten. Särskilt skulle denna undersöka möjligheten till extern finansiering av den kostnadsslukande musiklinjen.

Ryktet om att denna linje eventuellt var nedläggningshotad har sedan dess väckt starka reaktioner hos både nuvarande och tidigare elever samt från ett antal betydande musik-och kulturinstitutioner. Musiklinjen anses som en av Sveriges bästa förberedande i klassisk sång och piano och utgör en rekryteringsbas för landets musik- och operahögskolor. 

Vid dagens styrelsemöte beslutade man behålla linjen ytterligare ett år, i avvaktan på en ny utredning kring finansiering och huvudmannaskap för linjen. Målet är att det vid vårterminens slut 2016 finns en ny plattform för musiklinjen att agera utifrån.
 - Intresset för musiklinjen är mycket stort och vi hoppas finna nya lösningar som gör att verksamheten kan fortsätta under betryggande former. Vi ser att det behövs mer tid och ett bredare engagemang i frågan, varför en ny utredning tillsätts, säger Martin Modéus, biskop i Linköpings stift.

Styrelsen beslutade även om en rad åtgärder för att få skolans ekonomi i balans under 2016. Det handlar om kostnadsbesparingar, effektiviseringar och försök att avyttra fastigheter, men även om intäktsökning i verksamheten.
 

Under eftermiddagen informerades lärare och elever samt fackliga representanter. Förhandlingar med de senare påbörjas efter sportlovet nästa vecka.

-Jag kan därför inte kommentera de åtgärder som är föreslagna innan dess, men jag är förhoppningsfull att vi ska klara av detta, att hitta lösningar så att folkhögskolan kan finnas kvar, det är styrelsens vilja, säger Karin Nyström, rektor på skolan.

Fakta: Bildades 1945

Skolan grundades 1945 och ligger i Vadstena. 

Huvudman för skolan är Linköpings stift, Svenska kyrkan. Skolan har knappt 100 heltidsstuderande och cirka 35 anställda.

Vid Vadstena folkhögskola kan man bl a studera allmän linje, samt särskilda kurser som Svenska kyrkans grundkurs, musiklinje med inriktning på klassisk sång och piano och textillinje.

Signe Hassler

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.