Erik den heliges skrin i Uppsala domkyrka öppnades av forskare för två år sedan. Nästa vecka avslöjas hans hemligheter.
I april 2014 öppnades Erik den heliges skrin i Uppsala domkyrka, intresset var stort och nyheten uppmärksammades till och med internationellt.
Nu har forskare analyserat ben från skrinet. På onsdag nästa vecka avslöjas vad forskarna har kommit fram till, bland annat kan de berätta mer om var Erik den helige bodde, hur han levde och hur han dog, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
Forskarna kan med hjälp av skadorna på Erik den heliges halskotor berätta om sättet han dog på. De kommer också att redovisa hur hög sannolikheten är för att det faktiskt är kvarlevor från just Erik den helige som ligger i kistan.
Vid presskonferensen nästa vecka medverkar forskargruppen, däribland projektledare Sabine Sten, institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet Campus Gotland.
Erik Jedvardsson var kung i Sverige på 1150-talet och dödades 18 maj 1160 av en annan tronkrävare, Magnus Henriksson, i samband med att han firade gudstjänst där domkyrkan står idag.
Mirakel sades ske efter kungens död och han blev Sveriges nationalhelgon, Erik den helige. Han är avbildad med sin krona i Stockholms stadsvapen. Kronan i Svenska kyrkans logotyp har samma ursprung. Uppsala, nuvarande Gamla Uppsala, blev ärkebiskopssäte 1164.
1257 togs Eriks kvarlevor upp ur sin grav och lades i ett relikskrin. 1273 flyttade ärkebiskopen och relikskrinet med Erik den heliges ben till staden Östra Aros, nuvarande Uppsala, där man just hade påbörjat bygget av katedralen.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.