Ett öppet hem för alla som vill höra till

Birgitta Ed läser en samling texter om Strängnäs domkyrka, som på olika sätt belyser domkyrkans betydelse för kristen tro och praktik.  Foto: Marcus Gustafsson

En samling texter om Strängnäs domkyrka, som på olika sätt belyser domkyrkans betydelse för kristen tro och praktik.

Birgitta Ed läser Strängnäs domkyrka. Levande katedral - då och nu

I avsnitt 135 av podden Ingen hinner fram resonerade präst­erna Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf nyligen om hur man ska se på Strängnäs: ”Vad är Strängnäs för stift? Är Strängnäs en stad…? Strängnäs är väl en stad? Har inte Strängnäs en domkyrka…?”

Programledarna konstaterar att det inte riktigt vet säkert och uttrycker lite skämtsamt att det kanske inte är så att Strängnäs existerar i verkligheten? Kanske är det bara ett påhitt?

Strängsnäs domkyrka

I boken Strängnäs ­domkyrka. Levande katedral – då och nu finns svar på Bäckströms och Lindelöfs frågor. Med hjälp av knappt 20 skribenter växer bilden av ett helt universum fram. Mitt i den lilla staden vid Mälaren finns bokstavligen hela världen att upptäcka.

Efter en genomläsning av ­boken framträder en byggnad som, likt det Augsburgska konstskåpet i Uppsala, inrymmer stora delar av vår civilisations berättelser och historia. Perspektiven skiftar från kunniga beskrivningar av exempelvis medeltida altarskåp, byggnadsteknik, ­textilier och ­katedralbiblioteket till 1900-­talets kristna martyrer som dött för sin tros skull i frihetskamp och konfliktområden.

Där ryms personliga berättelser av domkyrkans betydelse i nutida besökares liv vid sidan av historiska fakta om kungar, maktens män och politiskt spel.

Strängnäs domkyrka framträder då som en levande plats där bön, lovsång och förkunnelse är centrum och kulturarvet blir en fond mot vilken praktiken utövas.

Flera av bokens kapitel bidrar till ökad kunskap om vårt gemensamma kulturarv och med sitt rika bildmaterial torde den locka till såväl vidare läsning och fördjupning som till ett besök. Dock är det i katedralens möte med en levande kristen tro och praktik som boken ger ett unikt bidrag.

När altarskåpet blir utgångspunkten för en vandring i tanke och bön, skriven av prästen Vendela Sund, när biskop emeritus Jonas Jonson formulerar sin Bön vid domkyrkan eller i ­Catharina Carlssons text Livets bröd – en meditation om mässan, då lyfter boken och ger ett unikt bidrag till en samtida berättelse om en medeltida katedrals betydelse i nutiden.

Strängnäs domkyrka fram­träder då som en levande plats där bön, lovsång och förkunnelse är centrum och kulturarvet blir en fond mot vilken praktiken utövas.

Domkyrkan ett hem

Biskop Johan Dalmans kapitel har rubriken Ett hus kring ett altare och det sammanfattar väl intrycket från de intervjuer med gudstjänstdeltagare och ­texter av medarbetare som ges plats i ­boken.

Strängnäs domkyrka är inte ett museum, ett slott eller ett besöksmål – den är ett hem som är öppet för vem som helst som vill höra till.

Strängnäs domkyrka. Levande katedral – då och nu borde räta ut frågetecknen som ställdes i podden, Ingen hinner fram. Strängnäs domkyrka, stift och stad finns. Och boken bidrar till att belysa dess samtida betydelse för kristen tro och praktik.

Birgitta Ed

Fakta: Bok

domkyrka

Strängnäs domkyrka. Levande katedral – då och nu

Klas Hansson och Carina Öjermo, redaktörer

Artos

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift
Göteborgs stift