Evangelium enligt Springsteen

Robert Eriksson har gjort en livsresa från vrede till försoning, från ironi till allvar och från kontroll till nåd. Nu har han, med hjälp av Bruce Springsteens musik, skrivit en reflektionsbok för att uppmuntra andra att våga.

Robert Eriksson är pastor i Betlehemskyrkan i Göteborg, författare och musiker. Nyligen kom hans fjärde bok med titeln Hungrigt hjärta – om gudslängtan, livssmärta och Springsteen (Libris).

Det är en djupt personlig bok, men samtidigt väldigt allmänmänsklig, och skriven från en mitt i livet-horisont. Efter att ha levt i 40 år känner Robert Eriksson sig redo att dela med sig av sina känslor av ensamhet, otillräcklighet och tvivel. Men han skriver också om att våga vända på alla stenar, bearbeta det svåra för att lära känna sig själv och kunna ta ut en kompassriktning i livet.

– Det går inte att skriva något djupt personligt innan man har processat det svåra man mött i livet. Nu kan jag skriva utifrån mina ärr, inte utifrån mina sår. Men jag riktar mig inte specifikt till människor mitt i livet. Bokens stora livsteman som rädsla, förlåtelse och tvivel är lika relevanta i alla åldrar.

Bruce Springsteens musik har betytt mycket för Robert Eriksson. Redan innan han förstod de engelska texterna så blev musiken ett språk som återspeglade både sångarens och hans eget känsloliv. Senare, när Robert förstod texterna, blev Bruce Springsteens musik som ett femte evangelium för honom. I boken, som fått titeln efter en av Springsteens mest kända låtar, säger Robert Eriksson att artisten korrigerade den ibland förenklade och tvärsäkra bild av Gud som han fångade upp i kyrkan där han växte upp.

I boken vävs egna erfarenheter, Bibelns berättelser och Springsteens texter samman. Varje kapitel är inspirerad av en specifik Springsteen-låt.

– Det Springsteen skriver om, och som också är Bibelns budskap är att alla livets erfarenheter är värdefulla. Vi behöver inte gömma undan eller kasta bort våra erfarenheter. De lär oss något om oss själva och kan bli till hjälp för andra om vi vågar vara ärliga och dela med oss av dem.

Genom samtal med en självavårdare fick Robert Eriksson hjälp att lyfta på alla stenar, sätta ord på känslor och upplevelser. Därmed kunde han försonas med det svåra.

– Den kristna trons kärna är att vi är älskade. När vi blir medvetna om det så förvandlar det våra liv. Jag har velat skriva en bok som uppmuntrar läsaren att våga vara ärlig mot sig själv, mot andra och mot Gud. Att våga kliva fram med sitt hungriga hjärta. När vi gör det upptäcker vi att människor är ganska lika. Det är en enorm vinst att våga ta steget från ensamhet till gemenskap.

Hungrigt hjärta – om gudslängtan, livssmärta och Springsteen är inte en bok att sträckläsa. Efter varje kapitel ställs en fråga till läsaren och det finns utrymme att skriva ett svar.

– Det är en reflektionsbok som man kan använda i den enskilda andakten men också i smågrupper. Den vill uppmuntra till samtal och är en uppmaning till att sätta ord på sin längtan.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.