Det lilla huset på holmen förknippas med Ebba Brahe, en av Sverige mer uppmärksammade kvinnor. Nu byggnadsminnesförklaras Braheholmens hus som ägs av Västerfärnebo-Fläckebo församling.
Det är Länsstyrelsen i Västmanland som nu har byggnadsminnesförklarat huset på Braheholmen som skänktes till Svenska kyrkan 1914.
Mikael Nordin är kyrkoherde i Västerfärnebo-Fläckebo församling. Han är glad över Länsstyrelsens beslut
Vad betyder byggnadsminnesförklaringen för församlingen?
– Det är en ära för församlingen och Fläckebo att Braheholmen får en lite mer upphöjd status. Det kan påverka turismen positivt, tror jag.
– På sikt kan det kanske också bli lättare att få bidrag för framtida utgifter. Vi vill gärna göra platsen mer tillgänglig för besökare, bland annat genom att anlägga en brygga.
Ställs det nya krav på församlingen nu?
– Enda skillnaden är att kraven finns på papper i form av skyddsbestämmelser. Alla som äger en fastighet måste sköta den, och det kommer vi att fortsätta göra tillsammans med Fläckebo hembygdsförening som hjälpt oss med det under alla år.
– I sommar gör vi en utflykt för att uppmärksamma Braheholmen.
Byggnaden förknippas med Ebba Brahe, en av Sveriges historias mer uppmärksammade kvinnor, skriver Länsstyrelsen i Västmanland i ett pressmeddelande:
– Ebba Brahe var bland annat en skicklig affärskvinna vilket gör det extra roligt att vi nu kommit fram till byggnadsminnesförklaringen av den vackra och väl bevarade byggnaden med koppling till en historisk affärskvinna, säger landshövding Minoo Akhtarzand.
Huset på Braheholmen byggdes till minne över ett slott som tidigare stod på platsen och, enligt Länsstyrelsen, saknar anläggningen motsvarighet i länet. Även nationellt är byggnaden unik, det finns inte många minnesbyggnader uppförda.
Det var Magnus Brahe som lät bygga en större stenbyggnad på ön 1598. Byggnaden uppfördes i två våningar med vind, taktorn, spiror och koppartak och fick namnet Axholms slott. När Magnus Brahe dog år 1633 gick Axholmen i arv till hans dotter Ebba Brahe.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.