”Jag sörjer, alltså har jag älskat.” Tanken är trösterik för många. Och på de orden bygger Jostein Ørums bok Kärleksärr.
På tisdag talar han på Se medmänniskan-dagen i Stockholm.
Kärleksärr är en tröstebok för vuxna. Här vill den norske författaren och prästen Jostein Ørum hjälpa människor att hitta ord för att beskriva sin sorg.
– Under mina 14 år som präst har jag mött många som mist någon. Det som överraskat mig är hur lite de har att säga om sorgen. De saknar ord.
I Kärleksärr har Jostein Ørum samlat korta betraktelser och berättelser som kan öppna vägar genom sorgen.
– Mitt bidrag är dessa historier där människor kan känna igen sig och se sig själva i ett sammanhang. Vi är inte ensamma. Trots att vi är unika så är vi också lika.
– Jag vill ge ord så att sörjande kan känna igen sig, så att de kan bruka orden och göra dem till sina egna.
Den första delen av Kärleksärr vänder sig till människor med eller utan tro. Här finns betraktelser som läsaren kan ta till sig utan att tro på ett liv efter detta. Det var egentligen en sådan bok som det norska bokförlaget Verbum beställde. ”Skriv något lättläst, något att ge bort till en sörjande” var uppdraget. Men för Jostein Ørum var det omöjligt att stanna vid det.
– När det handlar om så stora saker som liv, död och evighet – utan himmel kändes det meningslöst. Jag var tvungen att knyta frågorna till det jag tror på.
Därför skrev Jostein en del två för människor med tro. Där berättar han om Bibelns och sina egna tankar kring livet efter detta och kring evigheten.
– Jag har använt ganska små ord. Jag vill absolut inte vara bombastisk. Bibeln ger mycket hopp men är inte så konkret kring livet efter detta.
Och många läsare gillar att han inte slår fast ”hur det är”.
– Jag var lite orolig över att jag hade varit för vag och försiktig. Men jag tror att de små, inte färdigdefinierade orden öppnar för människor.
Jostein har fått positiva reaktioner på Kärleksärr. Han berättar om änkan som mötte honom på stan, tog honom i handen och sa ”Kärleksärr”. Så började hon gråta och kunde inte fortsätta. Han nämner mannen som köpt flera exemplar av boken och gett till vänner som är nyskilda.
– Jag hoppas att de som läser får tröst.
Betraktelserna är korta. Den som sörjer orkar ofta inte läsa längre, tyngre texter. Men längst bak i boken finns ändå en lista över författare som Jostein Ørum lutar sig mot. Och som läsaren själv kan gå vidare med.
Till vardags är Jostein Ørum präst i den vackra lilla kuststaden Grimstad på Sörlandet i Norge. Invånarna är stolta över de norska cyklisterna Dag Otto Lauritzen och Thor Hushovd som båda kommer från Grimstad. De kan också skryta med att författarna Henrik Ibsen och Knut Hamsun båda har bott i staden under perioder av sina liv. Och dagen till ära äter vi laxsmörgåsar med äggröra på Café Ibsen, mittemot det apotek där författaren Ibsen en gång var lärling.
Jostein Ørums vecka ser ut som många prästers i Svenska kyrkan. Han håller gudstjänster, vigsel-, sorge- och dopsamtal, han förrättar dop, vigslar och begravningar. Några kvällar i månaden sitter han med när kyrkorådet sammanträder.
Att komma till ett hus i sorg har han inga problem med.
– Det är inte lätt. Som präst kan jag gömma mig lite i min yrkesroll. Men det går aldrig att förbereda sig. Man får känna in situationen. En del sörjande vill prata om det praktiska kring begravningen. Andra vill berätta om den döde. Och vissa vill bara gråta. Jag väntar in och försöker läsa in den sörjandes behov.
Jostein Ørum titulerar sig familjepräst. Hans främsta uppgift är att familjer ska finna sig till rätta i kyrkan.
– Det ska finnas en gemenskap för vuxna och barn i kyrkan.
Hur faller det lite diffusa uppdraget ut i praktiken? Jostein Ørum berättar om gudstjänster där vuxna får lyssna till predikan i lugn och ro medan barnen leker vid sidan av med barnledare. Han beskriver också den församlingsresa med 170 personer som han just nu planerar. Resan har gjorts i åtta år och är så populär att den är fulltecknad och församlingsbor står på väntelista för att få följa med.
Och samma kväll som Kyrkans Tidning besöker Grimstad ska församlingen starta en ”trosuppläring” för vuxna. En slags vuxenutbildning i kristen tro, om det mest grundläggande som dopet, treenigheten, de första kristna och så vidare.
När Jostein Ørum får måla en fin bild av Gud i ord, då trivs han som bäst. Det må vara i en predikan, i en artikel i Vårt Land där han skriver ibland eller i en bok.
Han växte upp i ett kristet hem. Och han har alltid tyckt om berättelserna om Gud och Jesus.
– Jag läste till präst för att jag ville ge dessa vidare. Det har alltid varit min drivkraft och motivation.
De senaste åren har Jostein Ørum också kunnat titulera sig författare. Hans första bok Mitt umulige barn — 25 adventsmeditationer kom 2012. Där lever han sig in i 25 bibliska personers tankar under advent.
– Det var mitt adventsfirande det året, berättar han. Jag läste upp mina betraktelser för folk och till sist blev det en bok av dem.
Författandet har gett blodad tand. För någon vecka sedan kom hans tredje bok ut i Norge. De som såg honom som speglar Jesus sista vecka utifrån Lukasevangeliet.
Och numera har Jostein gått ner lite i arbetstid för att hinna skriva mer. Hur det blir i framtiden vet han inte. Drömmen vore att skriva på heltid.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.