I många kyrkor finns äldre, handskriven musik. Nu ska dessa historiska dokument hittas, dokumenteras och digitaliseras i ett stort projekt, lett av Uppsala universitet.
Riksbankens jubileumsfond har gett projektet drygt två miljoner kronor under tre år. Mattias Lundberg är projektledare och professor vid institutionen för musikvetenskap på Uppsala universitet.
– Vi ska resa runt och inspektera liturgiska musikhandskrifter från tidsperioden 1520–1820. Källmaterialet är spritt i hela landet. På så sätt är det ett unikt projekt. Vanligtvis finns källorna samlade.
År 1520 är valt utifrån att den liturgiska tradition Svenska kyrkan har i dag har sina rötter från den tiden, kring reformationen.
– Musiken är inte radikalt förändrad sedan dess. Från 1600-talet finns församlingssång på svenska. Men medeltida lager lever kvar och sjungs, förklarar Mattias Lundberg.
Skara och Strängnäs stift har låtit göra inventeringar i sina församlingar. Där hittade konservatorn Fanny Stenback ungefär dubbelt så många skrifter som man tidigare kände till, vilket gav upphov till det här nationella projektet.
Ett skäl till att tidigare forskning missat handskrifterna är att många ligger i 1800-talskyrkor, trots att musiken är betydligt äldre.
– De har lyfts över tillsammans med kyrksilver och liknande värdefulla föremål, säger Mattias Lundberg.
På vissa platser är inte förvaringen och säkerheten optimal i nuläget, vid inventeringarna kommer forskarna kunna ge viktiga arkivråd för att säkra materialets fortlevnad.
Handskrifterna visar, till skillnad från tryckta källor, hur församlingen faktiskt sjöng olika stycken. Det finns en stor lokal variation som nu kommer fram i ljuset.
– Historien kommer att behöva skrivas om, säger Mattias Lundberg.
Inventering och digitalisering ska pågå under 2019–2021.
– Vi ska skapa en databas där vem som helst kan söka på text, plats och år. Bilderna ska vara så högupplösta att man faktiskt kan se originalet utan att behöva åka ut till olika kyrkor. Detta är ju också ett räddningsprojekt om något skulle hända dessa texter.
Mattias Lundberg menar att intresset för äldre musikkällor är stort såväl inom som utanför kyrkan.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.