Kommunikatören som blev bokhandlare

Böcker, böcker, böcker. Och en och annan prästskjorta. Efter en lång karriär som kommunikatör har Martin Garlöv sadlat om till bokhandlare.

Eller ”sadlat om” är kanske inte helt korrekt. Dels för att han fortfarande har en fot kvar i kommunikationsbranschen. Dels för att uppdraget ligger nära det han tidigare ägnat sig åt, både som kommunikatör och som förlagsanställd.

– Boken är ett kommunikationsmedel, säger han.

Det var vid jul som han fick frågan om att bli vd och föreståndare för Arken i Uppsala. Butiken är sedan 80-talet väl känd för uppsalaborna, först genom namnet Gospelhörnan, därefter Gospelbutiken. Bara några månader innan Martin Garlöv tillfrågades hade den tagits över av en annan institution bland svenska kristna boklådor, Arken i Lund.

Nu ägnar Martin Garlöv dagarna åt bokhandlarlivets skiftande inslag: butikstjänst, inköp och relationsbyggande med församlingarna – vilka man förser med litteratur enligt önskemål.

– Trots digitalisering är bokborden i kyrkan fortfarande en central faktor för läsandet och spridandet av kristen litteratur.

Det är en bransch i motvind han ger sig in i.

– De kristna bokhandlarna blir färre och färre, klassiska Libris bokhandel gick i konkurs i våras. Boken har inte riktigt den ställning den skulle behöva i samfunden och församlingarna. Synen på lärande och på vad boken kan användas till har förändrats.

Samtidigt står boken stark hos många läsare. Efter några månader på plats har Martin Garlöv lärt känna de olika kundtyperna. Många vill ha stöd för sitt andaktsliv, berättar han. Det finns alltid efterfrågan på böcker för daglig läsning.

– ”Jag har läst Olle Carlsson och Niklas Piensoho, nu vill jag ha något annat”, kan de säga.

Så finns förstås de som ska köpa en doppresent, teologerna som vill förkovra sig, och de som kommer in för att de upptäckt att prästskjortan blivit sliten i kragen.

Själv är han stor fackboksläsare. Senaste upptäckten är Folkbibeln, som det är stor efterfrågan på, och som han ska studera närmre.

Några större överraskningar har han inte stött på i nya rollen. Det där med offert, som han aldrig tidigare sysslat med, visade sig vara samma sak som att skriva budgetäskande – en välbekant syssla.

– Däremot har jag fått nytt utlopp för saker jag tycker är roligt – att det ska vara fint, lukta gott och hänga rakt. Och att man ska känna sig välkommen.

Kristina Lindh

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.