Ola Sigurdson har valts in i Vitterhetsakademien. "Jag är glad, hedrad och förväntansfull", säger han till Kyrkans Tidning.
Vitterhetsakademien, som instiftades 1753 av drottning Lovisa Ulrika, främjar och finansierar forskning inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård.
Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet, har valts in i den filosofisk-filologiska klassen.
– För mig har det alltid varit viktigt att teologi står i konversation och samarbete med andra akademiska ämnen, och detta är ju verkligen ett tillfälle för detta, säger han om utnämningen.
Och han hamnar i prominent sällskap. Andra arbetande ledamöter är bland andra Sture Allén, språkforskare och tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, Mohammad Fazlhashemi, Uppsalaprofessor i islamisk teologi och filosofi, Eva Hættner Aurelius, litteraturprofessor vid Lunds universitet, och Anders Piltz, katolsk pater och latinprofessor i Lund.
Ola Sigurdson har nyligen gått i mål med ett tioårigt forskningsprojekt om humor, som resulterade i verket Gudomliga komedier i tre band. Läs intervjun i Kyrkans Tidning här.
Sigurdson, som fyllt 55 i år, har också skrivit om förhållandet mellan teologi och litteratur, film och konst. Han har producerat ett tjugotal böcker, antologier oräknade, och dessutom ett stort antal artiklar.
Fakta: Vitterhetsakademien
Instiftades 1753 av drottning Lovisa Ulrika som en humanistisk motsvarighet till Vetenskapsakademien.
Dess syfte är att främja forskning och annan verksamhet inom humanistiska, religionsvetenskapliga, rättsvetenskapliga och samhällsvetenskapliga discipliner.
Akademien omfattar 30 ledamöter under 72 års ålder och obegränsat antal ledamöter över 72 år.
Akademien delar ut ett flertal priser.
Källa: Wikipedia
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.