Nu oroas konstexperter i Norge över att det norska kulturarvet som finns i landets kyrkor kan komma att bli lidande när kyrka och stat skiljs åt. Vem som ansvarar för konsten är fortfarande oklart.
Textilier, målningar, silver, altarskåp och skulpturer. Precis som i Svenska kyrkan finns en mängd konstföremål i kyrkorna i Norge. Tidigare i maj sa den norska riksdagen, stortinget, ja till en ändring i kyrkolagen som gör det möjligt för kyrka och stat att skiljas åt. Nu hävdar konstexperter att det norska kulturarvet i kyrkorna kan bli lidande eftersom ingen ännu vet vem som ska ansvara för det.
Konsthistoriker Oddbjørn Sørmoen vid KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksamheter säger till tidningen Vårt land att de norska beslutsfattarna "ligger väldigt efter i de här frågeställningarna."
– Det gör mig bekymrad, säger han.
Professor Kristin Bliksrud Aavitsland i konsthistoria vid högskolan Menighetsfakultet anser att ansvaret inte enbart ska ligga hos kyrkan.
Tidningen Vårt land hänvisar till den svenska ansvarsfördelningen som tar utgångspunkt i synsättet att kyrkobyggnaden både är en lokal för församlingen och en plats som genom sitt kulturarv representerar nationens historia.
Kyrkokonsten i Norge värderas till över 10 miljarder norska kronor. En rapport från 2014 visar att var femte kyrka saknar en tillfredsställande försäkring för sina värdeföremål och sin konst.
För ett drygt halvår sedan drog Kirkerådet och arbetsgivarorganisationen igång en kampanj för att få församlingarna att registrera sina viktigaste och mest värdefulla kyrkliga inventarier i ett nationellt register. Genom att göra föremålen sökbara blir de mindre attraktiva att stjäla.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.