Succé för Adamah – queer ­fotoutställning som ska på turné

Adamah

Fotoutställningen är sammanställd av Petra Guteskär, projektansvarig präst, Sofi Ogestad, teologstudent, och Pia Tofténius, domkyrkopedagog. Foto: Anna Sundström 

I en välbesökt fotoutställning i Visby domkyrka gestaltar gotländska hbtq-personer bibeltexter. Nu skickar församlingen utställningen på turné. 

I november hängde nio fotografier i Visby domkyrka. Motiven var saker som: en klacksko och ett ben med orden ”vägröjaren”, två bara överkroppar som kramar om varandra, på den ena ryggtavlan ”älska varandra” och en person som håller pride-flaggan lyft över huvudet, på hens arm står ”Adamah”. 

”I Bibeln berättas att Gud tog jord, adamah, och skapade en jordling, haadam, med sig själv som prototyp. Jordlingen som upplevde sig ensam, separerades på mitten och blev till kvinna och man. Inom både judisk rabbinsk tradition och kristen patristisk tradition har det funnits förespråkare av tolkningen att den första människan var androgyn, ickebinär” står det bredvid fotografiet.  

Ville göra något som har genuin verkan teologiskt

Adamah är också namnet på utställningen. 

Petra Guteskär

– Begreppet adamah utmanar skapelseberättelsen med man och kvinna som vi har byggt så många århundraden på. Med jämna mellanrum genom historien har tolkningar som är något annat plockats upp, det kändes väldigt viktigt att ha med, säger Petra Guteskär. 

Hon är präst i Visby domkyrkoförsamling och initiativtagare till projektet. Petra Guteskär var med och startade Gotland pride för tio år sedan och inför tioårsjubileet ville hon göra något som passade in i det mångfaldsarbete församlingen länge drivit.  

– Det har grott i mig i många år att jag vill göra något som har genuin verkan rent teologiskt. Som skulle kunna beröra dels ­hbtq-communityn, men som också skulle kunna vara ett samtalsunderlag för de här frågorna i kyrkan. Och så växte tankarna fram på foto och teologi tillsammans.  

Jättefin respons

Alla modeller i fotoutställningen är hbtq-personer från Gotland och responsen från hbtq-gemenskapen har varit jättefin, säger Petra Guteskär. För de som haft en komplicerad relation till kyrkan berättar Petra Guteskär att det betydde mycket att kyrkan bjöd in och frågade om de ville vara med. 

–  Innan vi ens hade haft vernissage kände jag att det har varit värt varenda timme och krona som vi har lagt ner. Den helande processen har varit, jag har inte riktigt ord för det, för den har varit så stark. Även om fotoutställningen inte hade blivit så omtalad som den blev, hade jag varit nöjd ändå för projektet fyllde ett sånt helande syfte för så många hbtq-personer.

"Ställer de nutida frågorna bredvid bibeltexterna"

Utställningen lockade många besökare. Konfirmandgrupper och andra kyrkliga grupper kom och diskuterade sedan Bibel och hbtq utifrån de reflektionstexter som finns till varje fotografi. 

– Utställningen ställer de nutida frågorna bredvid bibeltexterna. Det tänker jag är den bästa ingången för att samtala med ungdomarna särskilt, som är oerhört vana vid den här kontexten. Den ger ett både väl förankrat traditionellt språk, men också en vinkling som jag tror att nutidens människor lättare kan ta till sig, säger Petra Guteskär. 

Nu ska församlingen skicka utställningen på turné och intresset har varit stort. I vår kommer den att visas på Stiftsgården Skellefteå och under sommaren i Härnösands domkyrka, S:t Petri kyrka i Malmö och Engelbrekts församling i Stockholm. Under Almedalsveckan i sommar kommer fotoutställningen återigen till Visby domkyrka. 

Taggar:

Konst Hbtq

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Karlstads stift
Stockholms stift
Stockholms stift