Antje Jackelén säger också att det är fel att tala om en samvetsklausul efter beslutet 2009 som gjorde det möjligt för homosexuella att gifta sig i Svenska kyrkan.
– Läronämnden sa 2015 att 2009 års beslut innebär ett förtydligande av att kyrkan som helhet, och inte den enskilda prästen, även fortsättningsvis ansvarar för människors tillgång till de kyrkliga handlingarna. Därmed är det sakligt oriktigt att tala om en samvetsklausul och det går inte att avskaffa något som inte finns.
Om man i kyrkomötet skulle få en majoritet för att köra över läronämnden, hur påverkar det Svenska kyrkan som episkopal kyrka?
– Då har man satt sig över den ordning som är så kännetecknade för vår kyrka. Den gemensamma ansvarslinjen, med de förtroendevaldas linje och den episkopala linjen, som bygger på att rollerna och kompetensområdena respekteras.
Ärkebiskopen tar också upp att kyrkostyrelsen 2019, efter ett uppdrag från kyrkomötet, slog fast att det vidtagits relevanta utbildningsinsatser för att motverka diskriminering i samband med vigsel. Samt att det från 2009 inte kommit till kyrkostyrelsens kännedom att någon diskriminering ägt rum.
– Vi vet också att jämfört med antal vigslar av samkönade par som genomförs så har vi ett stort överskott av präster som med glädje viger samkönade par, jag har själv gjort det. Så i den bemärkelsen är det en icke-fråga.
Vilken fråga tycker du är viktigast i kyrkovalet?
– En jätteviktig fråga är fortsatt undervisning och lärande. Sedan är barn och vuxnas rätt till andlig utvecklig oerhört viktigt.
Antje Jackelén påpekar att barnkonventionen som slår fast att alla barn har rätt till den levnadsstandard som de behöver för sin fysiska, psykiska, andliga, sociala och moraliska utveckling nu är svensk lag.
– I alla dessa dimensioner förutom den andliga tar samhället ansvar. Men det andliga marginaliseras, vilket vi exempelvis sett genom de inkonsekventa coronareglerna som har diskriminerat trossamfunden i relation till bland annat gymanläggningar.