Ärkebiskopens tweet om Ibn Rushd får kritik från höger och vänster

Utbildningsminister Mats Persson, Liberalerna, och Nalin Pekgul, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna är båda kritiska mot ärkebiskop Martin Modéus uttalande till stöd för Ibn Rushd. Foto: Fredrik Sandberg/TT,  Marcus Gustafsson

Ärkebiskopens uttalande om studieförbundet Ibn Rushd har 863 000 visningar, och har väckt stor uppmärksamhet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ärkebiskop Islam

Utbildningsminister Mats Persson, Liberalerna, och Nalin Pekgul, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna är båda kritiska mot ärkebiskop Martin Modéus uttalande till stöd för Ibn Rushd. Foto: Fredrik Sandberg/TT,  Marcus Gustafsson

Det var i förra veckan som Folkbildningsrådet meddelade att studieförbundet Ibn Rushd inte skulle tilldelas några statliga medel den kommande treårsperioden. Utbildningsminister Mats Persson var en av dem som gladde sig över beslutet:
– Det här visar att organisationer som är kvinnofientliga, homofobiska, antisemitiska, de hör inte hemma i en liberal demokrati och nu stryps finansieringen, sa ministern till Aftonbladet.

Ärkebiskopen kritisk mot ministern

Ministerns uttalande tolkades av flera som riktat mot muslimer. Ärkebiskop Martin Modéus skrev på X (Twitter): ”Folkbildningsrådet tilldelar inte Ibn Rushd statsbidrag för den kommande treårsperioden. Det är bekymmersamt, eftersom Ibn Rushd arbetar med att nå marginaliserade i samhället. Jag blev illa berörd av utbildningsminister Mats Perssons kommentar som saknar grund i Folkbildningsrådets beslut och bedömningar och som underblåser fördomar. I Sverige måste vi samarbeta för att bygga det goda samhället, inte misstänkliggöra varandra.”

Får stöd av Bjereld

Tweeten har fått mycket stor spridning, den ska enligt X:s statisk setts av 863 000, och har delat X i två läger. En av dem som gillade uttalandet är statsvetarprofessor Ulf Bjereld, som har 34 000 följare på X. Han säger till Kyrkans Tidning att han inte tolkade ärkebiskopens tweet som en kritik mot Folkbildningsrådets beslut, utan mer ett beklagande över att Ibn Rushd inte levde upp till kraven.
- Det jag verkligen håller med om är ÄB:s kritik mot Mats Perssons kommentar. Ministern använde en mängd nedsättande omdömen om Ibn Rushd, som inte hade med Folkbildningsrådets bedömning att göra.

Högerdebattörer ser det annorlunda

På högersidan är det många som ser ÄB:s tweet som ett bevis på att Svenska kyrkan har nära kontakter med islam. Den tidigare moderate riksdagsledamoten Richard Herrey, som har 66 000 följare, skriver: ”Det är faktiskt oroväckande, och uppseendeväckande, att ärkebiskopen för svenska kyrkan offentligt uttrycker en besvikelse över att en organisation som förknippas med extremism, islamism och antisemitism, inte får statsbidrag."

 Men kritiken kommer inte bara från höger. Nalin Baksi, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, skriver: ”Det är fint att ärkebiskopen vill tro människor om gott men han borde förstå att islamistiska Ibn Rushd är mästare på manipulation och drivs av en dold agenda som inte handlar om att nå marginaliserade grupper för att bygga det goda samhället.”

Tycker ärkebiskopen har fel

Journalisten Sofie Löwenmark på Doku, en sajt som bevakar radikal islam, tillhör dem som menar att Ibn Rushd står nära det konservativa Muslimska brödraskapet. Hon menar att studieförbundet otaliga gånger visat att det inte står för demokratiska värderingar.
- Jag fastnade främst för hur ärkebiskopen formulerade sitt stöd, han lyfte studieförbundets slogan om att de når ut till marginaliserade grupper. Men det behöver inte vara bra att de når ut till marginaliserade om innehållet är dåligt, säger hon.
Hon tror ÄB:s uttalande, och liknande stöd från andra samhällsaktörer, är viktiga för Ibn Rushd.
- Jag är själv inte medlem i Svenska kyrkan, men jag tycker att Svenska kyrkan i detta och tidigare fall varit lite för snabba att uttala sig utan att sätta sig in i situationen, säger hon.

Ministern riktar sig mot ärkebiskopen

Utbildningsminister Mats Persson förtydligar i en debattartikel i Aftonbladet sin kritik mot Ibn Rushd. Han menar att det inte alls handlar om någon generell motvilja mot islam utan enbart om studieförbundets tillkortakommanden. Han är kritisk till ärkebiskopens tweet: ”Detta är viktigt då både ärkebiskopen och delar av civilsamhället låter påskina att detta är en häxjakt på muslimer.”
Kyrkans Tidning har sökt ärkebiskopen, som dock avböjer att kommentera debatten.