Det här är den andra artikeln i Kyrkans Tidnings satsning Startklar! för dig som är nyvald förtroendevald i Svenska kyrkan och alla andra intresserade. Läs mer om Startklar HÄR
Se filmen om kyrkans år HÄR
Som förtroendevald är du vald för fyra år. Du kommer märka hur många beslut följer en viss ordning och återkommer år efter år, men också hur andra beslut kanske bara fattas vartannat år, eller bara någon gång under en hel mandatperiod.
Beslutsåret, som påverkar vilka beslut som ska fattas när kyrkofullmäktige och kyrkoråd samlas, präglas av arbetet med budgeten. Församlingens eller pastoratets ekonomi och budget styrs av vilka mål som satts upp för verksamheten, men man ska även ta fram bokslut och årsredovisning för varje år. Dessa sammanställs först av de anställda ekonomerna under årets första månader. Sedan bereds alla handlingar av kyrkorådet innan de hamnar hos kyrkofullmäktige i slutet av maj eller början av juni. Det är med andra ord ett arbete som tar ganska lång tid.
Årsredovisningen handlar om mer än siffror. Här ska församlingen eller pastoratet också tala om hur de har lyckats uppfylla de mål som sattes i förra budgeten, inför det år som just har gått.
Du som är nyvald kommer alltså först av allt gå igenom ett år som du inte fattat beslut om, men du kommer också få tillfälle att påverka målsättningar och budget inför kommande år.
Redan under våren, ibland så tidigt som i mars, men senast så snart årsredovisningen är klar, börjar arbetet med nästa års budget.
Även här är det de anställda ekonomiansvariga i samarbete med kyrkorådet som tar fram ett förlag till en ny budget. Kyrkorådet bereder budgeten och kyrkofullmäktige bereder budgetdirektiv.
Först under sista kvartalet fastställs budgeten för kommande år. Kyrkorådet bereder den och kyrkofullmäktige fattar beslutet.
På det här viset rullar årshjulet på, med fastställande av budget och sedan uppföljningen, när man gemensamt redovisar och granskar hur det har gått att hålla sig till budgeten och nå upp till de mål man kommit fram till. Det är nästan som en pendelrörelse, mellan då och sedan.
Den här rörelsen mellan då, nu och sedan kommer du möta av på flera sätt. Det finns ett väldigt kortsiktigt då och sedan – vad bestämde vi på förra mötet, hur ska vi genomföra det och vad blir nästa beslut. Och så denna pendling mellan att se vad ni satte för mål förra året och hur det blev, och i vilken riktning ni vill gå nu.
På grund av lagstiftningen måste allt ekonomiarbete följa vissa rutiner och använda sig av vissa begrepp och dokument. Att förstå hur arbetet med budget och årsredovisningar fungerar kan kännas som väldigt mycket nytt om man är ovan. Nästan alla nyvalda förtroendevalda erbjuds någon form av utbildning, och inte sällan är budgetarbetet i fokus.
Förutom rytmen med budget och bokslut finns det andra återkommande beslut under året.
För de församlingar som behöver ansöka om kyrkoantikvarisk ersättning, KAE, för renoveringar och upprustningar av kyrkobyggnader, måste detta göras under sen höst.
Men beslutsåret i Svenska kyrkans församlingar och pastorat påverkas även av andra tidsperspektiv. Viss verksamhet, som exempelvis den för barn och unga, påverkas förstås mycket av skolornas terminer och längre lov. Och parallellt med kalenderåret och de återkommande inslagen i beslutsåret, rör sig kyrkoåret.
Det inleds tidigare än både beslutsår och kalenderår, den första advent, men skapar sin egen rytm som påverkar all verksamhet och allt arbete för de förtroendevalda.
De stora kristna högtiderna sätter ett fokus för anställda, förtroendevalda, volontärer, besökare och deltagare i allt som församlingen eller pastoratet sysslar med. Ibland går kyrkoåret hand i hand med det sekulära året för skolor och arbetsplatser, men ofta har det sina egna toppar och dalar.
Men kyrkoåret är inte på något sätt separat från beslutsår och kalenderår. Det påminner inte minst om att det inte är vilken verksamhet som helst som du fått förtroendet att vara med och påverka, utan en gemenskap med tusenåriga rötter. För det finns ytterligare ett då och sedan att ha med i uppdraget som förtroendevald i kyrkan – ett då som är allt som kyrkan har gjort i alla tider och vad som genom det blivit möjligt i dag, vidare till ett sedan som sträcker sig vidare långt in i framtiden och hur vi vill att kyrkan ska verka i den, och som faktiskt har ett evighetsperspektiv.
Förhoppningsvis kan det avspeglas i diskussioner och beslut när kyrkoråd och kyrkofullmäktige bestämmer riktning och mål för verksamheten.