David Thurfjell: "Det fanns ett allvar i familjen när jag växte upp"

–Religiösa traditioner, det är som små världar och det finns ju olika världar inom varje religion och jag kan tycka att det är som att de har olika smak och doft, säger David Thurfjell, professor i religionsvetenskap i podden "Var ska jag ställa Jesus". Foto: Mikael M Johansson

"Jag var jätteintresserad av myter, sagor och mytologier, fornnordisk religion och hinduiska gudar redan på lågstadiet." David Thurfjell är religionsvetaren som tidigt visste vad han ville syssla med. Men var vill han ställa Jesus?

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

–Religiösa traditioner, det är som små världar och det finns ju olika världar inom varje religion och jag kan tycka att det är som att de har olika smak och doft, säger David Thurfjell, professor i religionsvetenskap i podden "Var ska jag ställa Jesus". Foto: Mikael M Johansson

I ett litet gårdshus i Uppsala har David Thurfjell sitt krypin, här har han renoverat och gjort ett arbetsrum på nedervåningen och sovrum på övervåningen. Det är mysigt med kaffe i keramikmuggar, sköna fåtöljer, tända ljus, många böcker och krukväxter i fönstret.

Här sitter jag och arbetar och under pandemin undervisade jag också härifrån, berättar David som lever varannan veckas-liv med barnen i Uppsala och flickvän i Stockholm.

Allvar i lättsamhet

David Thurfjell är professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, författare till flera böcker med en personlig touch, sommarpratare, föredragshållare och ofta den som medier vänder sig till med frågor kring religion och andlighet.

Fakta: Lyssna på avsnittet med David Thurfjell

I podden ”Var ska jag ställa Jesus” berättar David om sin uppväxt i prästfamiljen där han menar att det precis som i andra familjer med den livsåskådningen fanns ett allvar. Även när det gällde något så lättsamt som att titta på Melodifestivalen.

Ytligt men underbart

–Det fanns något subtilt med någon typ av metareflektion kring det där att man liksom säger så här: ”Ja, men åh, vad härligt att vi kan skratta ändå och vara lite ytlig det är väl underbart ändå.”

I sin forskning har David Thurfjell främst tittat på tre områden: shiitisk islamism, pentekostal kristendom bland romer och den svenska majoritetskulturens sekularitet.

Doft och smak

Det har blivit många resor runt om i världen och upplevelser av olika former av religiositet. I podden handlar det dock mycket om hans egen bakgrund. Men också om att olika religiösa sammanhang har en egen doft och smak och vilka av dem som appellerar till David.

Var Jesus ska placeras blir en fråga som får ta en stund att fundera på.

Fakta: Var ska jag ställa Jesus

Kyrkans Tidningens poddserie ”Var ska jag ställa Jesus” finns både på tidningens hemsida och på Spotify.

I podden tar kulturjournalisten Agneta Stefansson hjälp av kulturpersonligheter och andra kända personer för att svara på den fråga hon själv har brottats med efter sin egen uppväxt i kyrkan.

De som intervjuas är matprofilen Edward Blom, bloggaren ”Underbara Clara” Clara Lidström, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg, författaren Åsa Larsson och artisterna Gladys del Pilar, Py Bäckman och Samuel Ljungblahd.

Under våren kommer avsnitt med radioprogramledaren Annika Lantz, prästen och satirtecknaren Kent Wisti, musikern Gustaf Norén, författaren Helena von Zweigbergk, och artisten Emil Jensen.