”Det är bra om vi kan lägga pengar på rätt saker”

- Där vi befinner oss är samverkan ett stöd som gör att vi kan fokusera på rätt saker, säger kyrkoherde Regina Piscator. Foto: Johannes Frandsen

Regina Piscator, kyrkoherde i Hammarö församling i Karlstad stift, tycker att förslaget om ökad samverkan är bra. För Hammarö församling har det underlättat att ansluta sig till Gip och Gas.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
- Där vi befinner oss är samverkan ett stöd som gör att vi kan fokusera på rätt saker, säger kyrkoherde Regina Piscator. Foto: Johannes Frandsen

Hammarö församlingar är redan i dag anslutna till den gemensamma it-plattformen Gip och det gemensamma administrativa stödet Gas.

– Vi gick med i Gas när vi blev av med vår kamrer och då upptäckte vi hur bra det är, säger kyrkoherde Regina Piscator.

Som Gas-enhet får församlingen via Karlstads stift hjälp med lönehantering och bokslut från servicebyrån i Uddevalla. För att sköta det som behövs av administration och ekonomi i församlingen finns en anställd controller i stället för en kamrer.

– De har alltid någon på plats i Uddevalla, det är tryggt. Innan var det så att någon hos oss kunde behöva gå in och köra löner under semestern. Nu kan vi ägna oss åt det vi ska göra.

Du tycker att det är en bra idé med gemensam it-lösning och gemensamt löne- och ekonomicenter för alla enheter inom Svenska kyrkan, varför?

– Det är tryggt och jag tror att det skulle underlätta. Varje församling och pastorat behöver inte hitta på egna lösningar.

– Det är också bra om vi kan lägga pengar på rätt saker. Det är år 2020 nu och vi behöver tänka framåt och hitta nya lösningar. Vi behöver hålla i pengarna, speciellt när det gäller administrationen så att vi kan lägga pengar på verksamheten i stället.

Särskilt positiv är Regina Piscator till ett gemensamt it-system eftersom hon tycker att nivån på datasäkerheten måste vara hög.

– Det är extra viktigt nu i och med GDPR. Vi har sett andra instanser i samhället där det varit it-läckor och det kan vara svårt att hitta egna lösningar. Det känns tryggt att kunna lita på det som nationella nivån tagit fram.

Vad gäller ekonomi och löner säger Regina Piscator att hon har förståelse för att större pastorat kan ha egna ekonomer som de gärna vill kunna behålla. Hon poängterar att hon bara kan redogöra för hur situationen ser ut i Hammarö församling.

– Vi har inte de resurserna. I ett stort pastorat kanske man kan ha en hel avdelning. Men där vi befinner oss är samverkan ett stöd som gör att vi kan fokusera på rätt saker.

Regina Piscator säger att anslutningen till Gas och det digitala lönesystemet Flex har inneburit nya rutiner som varit positiva för församlingen.

– Det har hjälp oss att bli mer noggranna med vår tid och det kan vara bra arbetsmiljömässigt. Man ser om man har jobbat mycket och kan ta ut ledighet till exempel, det är stor skillnad mot när vi skrev ner vår tid på en papperslapp.

Hur ser du på att en gemensam samverkan skulle vara obligatorisk att ansluta sig till?

– Det är en svår bit. Om någon känner att man inte vill alls så blir det en svårighet om man blir tvingad, säger Regina Piscator.

Men hon tycker inte att församlingarnas självbestämmande blir hotad.

– Självbestämmandet ligger inte i it och dataadministration. Vi har en kyrkoordning att förhålla oss till och varje församling får ändå utforma sin verksamhet.

Vad hoppas du att kyrkomötet ska fatta för beslut i frågan?

– Vi är redan inne i det här med Gip och Gas, jag tycker det fungerar bra och vill fortsätta jobba så här framåt. Jag kan inte tala för alla andra, men jag tror på sikt att det är bra om vi har vissa saker gemensamt i kyrkan, som ju andra organisationer har.