Det har gått över två månader sedan Danderyds sjukhus i Stockholm gick upp i förstärkningsläge. Under pandemin har sjukhuskyrkans personal funnits som ett stöd för patienter, anhöriga och sjukvårdspersonal.
– Vi finns med som vi brukar göra, men på ett lite annat sätt, säger sjukhuspräst Carl Henric Svanell.
Det råder besöksförbud och anhöriga får bara komma till sjukhuset i speciella fall och för att ta avsked av en närstående som ligger för döden.
– Men alla anhöriga kan inte komma, vissa kan tillhöra riskgrupper och vara isolerade. Då blir det ibland så att vi får komma i stället.
Carl Henric Svanell berättar om ett tillfälle. En anhörig kunde inte komma till sjukhuset och hade en önskan om att partnern skulle få höra ett särskilt musikstycke en sista gång.
– Jag plastade in en högtalare, tog på mig skyddsutrustningen och spelade upp musikstycket. Den anhöriga visste om vilken tid jag gjorde det och även om det inte alls var samma sak, så blev det ändå en möjlighet att uppfylla den önskan.
Det är en annorlunda situation på sjukhuset och det har varit svårt att i förväg veta hur det skulle bli, säger Carl Henric Svanell.
– Vi kan inte alltid vila i det som funnits förut. Orden kan behöva formuleras om, men behovet av att få ta ett avsked, få stanna upp och få tänka på vad personen har fått betyda. Det är rent allmänmänskligt.
– Jag har gjort det jag brukar, symbolhandlingar, men på ett annat sätt. Jag har fått tejpat fast en ros utanpå en bisättningssäck.
Vad kan du ge för stöd i samtalen med anhöriga som är isolerade och inte kan komma till sjukhuset?
– Det kan finnas en iver i oss att vilja komma med läkande ord, men ibland måste vi utmana oss i att inte för snabbt komma med lösningar utan stå kvar i det som är svårt och smärtsamt.
– Men hur tröstar man någon som inte kan komma och ta avsked av personen den älskar? Nej, jag vet inte om det går. Det finns det inga ord för. Ingen vill ha det så och ändå är det så som det är nu.