NYVALD. Snart har en månad gått av det första året av fyra i den nya mandatperioden. Här får du en översikt av vad som väntar dig som förtroendevald.
Under årets första månader har ekonomerna i kyrkan fullt upp med att sammanställa bokslutet för 2017. Det arbetet ska landa i kyrkofullmäktige i slutet av maj eller i juni. Innan dess ska bokslut och årsredovisning beredas i kyrkorådet.
Tillsammans med det ekonomiska bokslutet ska årsredovisningen också innehålla redovisningar för hur församlingar och pastorat har uppfyllt sina mål i budgeten. Målen ska vara formulerade så att de är möjliga att följa upp. De kan till exempel handla om att öka andelen konfirmander till en viss procent av alla 15-åringar eller att öka antalet unga ledare i konfirmandverksamheten.
Så fort årsredovisningen är klar, börjar arbetet med nästa års budget (i vissa fall ännu tidigare). Tillsammans med kyrkorådet arbetar ekonomerna fram ett förslag till ny budget för 2019 och planeringsramar för 2020–2022.
Till stöd för det arbetet ska kyrkorådet bereda och kyrkofullmäktige fastställa budgetdirektiv. Under sista kvartalet läggs budgeten fram i kyrkorådet för att sedan fastställas av kyrkofullmäktige.
I en ny mandatperiod ordnar många församlingar och pastorat utbildningar för sina förtroendevalda. I vissa fall ges de kontraktsvis. Även stiften och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisationen ordnar kurser. Fokus ligger på hur kyrkoordningen fungerar och hur samarbetet mellan valda och kyrkoherden ska fungera.
Men det finns också specifika utbildningar om arbetsgivaransvar, arbetsmiljöfrågor, begravningsverksamhet, ekonomi, och formalia vid styrelsemöten. För en nyvald ledamot kan kurserna ge svar på många av de frågor som du bär på. Det är rimligt att din församling eller pastorat betalar kursavgiften så att kan du rusta dig för ditt viktiga uppdrag och om du sitter i kyrkorådet, ditt arbetsgivaransvar.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.