Israels ambassadör: Död dialog är Svenska kyrkans fel

Ambassadör Ilan Ben-Dov är inte inte intresserad av att träffa ärkebiskop Antje Jackelén. Orsaken är att han inte tycker sig se någon geniun vilja till riktig dialog från Svenska kyrkans sida. Foto: Lars Rindeskog

Dialogen mellan Svenska kyrkan och Israel har upphört, och det är Svenska kyrkans fel. Det menar Israels ambassadör Ilan Ben-Dov, som beskriver sig som en brobyggare.

I en gul pampig byggnad, omgärdat av höga stängsel, i utkanten av Nobelparken på Östermalm i Stockholm ligger Israels ambassad. Här har ambassadör Ilan Ben-Dov sitt tjänsterum. Vid ena långsidan står den blåvita israeliska flaggan och ovanför skrivbordet blickar premiärminister Benjamin Netanyahu och president Reuven Rivlin ned från de gröna väggarna.

– Relationerna mellan Sverige och Israel kunde varit bättre. Och härifrån huset gör vi vårt bästa för att det ska bli så, säger Ilan Ben-Dov, israels ambassadör i Sverige sedan hösten 2017.

Men den här texten handlar inte om bilaterala relationer, utan om Svenska kyrkan och hennes relation till staten Israel. För i slutet av februari, i ett facebookinlägg, beskrev ambassadören Svenska kyrkan som ”en av de mest fientliga och anti-israeliska organisationerna”.

– Kyrkan har ett ensidigt och obalanserat förhållningssätt till Israel. Jag frågar mig ofta: Varför är man så fientligt inställd? säger han.

Vad menar du med fientlig?

– Det är bara att läsa vad Svenska kyrkan skriver om Israel i sina olika uttalanden. Det finns öppet för alla att se: Det är det palestinska narrativet som återges, de israeliska perspektiven negligeras.

– Men samtidigt vill jag vara tydlig: Jag tror att gapet är stort mellan ledarskapet och gräsrötterna i Svenska kyrkan. Min bild är att Israel har många vänner bland medlemmarna, men inte i kyrkans ledning.

Jag har inga problem med att man kritiserar Israel. Men ge oss en chans att ge vårt perspektiv också.

Själv vill Ilan Ben-Dov beskriva sig som en brobyggare.

– Jag kom till Sverige med en önskan och ett uppdrag: Att föra dialog. Jag söker dialog även med de som inte tycker som jag. Dialog kan däremot inte baseras på hat. Men hos Svenska kyrkans ledning ser vi just hat och fientlighet.

Finns det någon som helst dialog mellan dig och ärkebiskop Antje Jackelén, eller Svenska kyrkans ledning idag?

– Nej.

Trots att ambassadören kom hit 2017 har han och ärkebiskopen ännu inte haft ett officiellt möte. En inbjudan från ärkebiskopen finns, men ambassadören är inte intresserad.

– Den typen av möten har tidigare använts som en ursäkt. Det är en skendialog, en ursäkt för att kunna fortsätta sin fientliga linje. I riktig dialog måste det finnas en vilja att förändra saker.

Han berättar att han mötte Antje Jackelén på en tillställning under 2018.

– Israels 70-årsjubileum närmade sig och jag föreslog för henne att hon, som en liten symbolisk gest, kanske kunde gratulera Israel vid detta historiska tillfälle. Det skulle kunna vara en början till dialog. Men hon vägrade.

Gav hon dig någon förklaring?

– Nej. Men jag inser hur djupt rotad fientligheten mot Israel är.

Ärkebiskopens sekreterare Daniel Bramsell bekräftar att samtalet ägt rum. I ett mejl skriver han: ”Ambassadören krävde en officiell gratulation från Svenska kyrkan som ett villkor för ett samtal. Men Svenska kyrkan har inte som vana att utfärda officiella gratulationer till länder på deras självständighetsdagar”

Ilan Ben-Dov är även kritisk mot de studieresor som Svenska kyrkan arrangerar till Israel och Palestina, bland annat för journalister.

– Jag är ledsen att behöva säga det, men man försöker inte ens ge båda perspektiven. Ett minimum av intellektuell hederlighet vore att försöka balansera bilden. Men programmen från resorna som jag har sett ger till 99 procent det palestinska perspektivet.

Att det handlar om ockupationen och bosättningarna?

– Inga problem! Jag har inga problem med att man kritiserar Israel. Men ge oss en chans att ge vårt perspektiv också.

– Man måste välja hur man ser på Israel: Ser man oss som en kolonialmakt som kommit till regionen och ockuperar mark, eller ser man oss som ett folk som kommit hem till sitt hemland efter 2000 år av förföljelse och förskingring?

Ser du en öppning för ny dialog mellan Israel och Svenska kyrkan inom en överskådlig framtid?

– Jag kan bara hoppas. Men för det krävs att Svenska kyrkan visar god vilja, vilket vi inte har sett ännu. Just nu ser jag ingen öppning.

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Ambassadören Ben-Tov kan vara förvissad om att landet Israel har vänner bland Svenska kyrkans gräsrötter. Kyrkans centrala ledning och folk ute i organisationen kan stå alldeles väldigt långt ifrån varann i olika frågor. Man bör vara uppmärksam på att ett uttalande från Kyrkokansliet icke alltid representerar kyrkfolket som helhet.
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift