Samiska rådet: "Enormt bra"

Erik-Oscar Oscarsson, ordförande för det samiska rådet i Svenska kyrkan, är positiv till flera av förslagen i skogsutredningen. Foto: Marcus Bäckström/Sametinget. 

Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan, säger att utredningen är viktig för försoningsprocessen.   

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Erik-Oscar Oscarsson, ordförande för det samiska rådet i Svenska kyrkan, är positiv till flera av förslagen i skogsutredningen. Foto: Marcus Bäckström/Sametinget. 

Erik-Oscar Oscarsson har varit involverad i arbetet med skogsutredningen. Han tycker att förslagen i betänkandet är enormt bra och viktiga för Svenska kyrkans försoningsprocess med det samiska folket.  

- Det är första gången som kyrkan föreslår att särskilda hänsyn ska tas till rennäringen och till skogens andliga aspekter, säger han. 

Inte dyrka Mammon

Erik-Oscar Oscarsson tycker det är bra att kyrkan anpassa brukandet av skogen till rennäringen. 

- Hittills har det mesta av kyrkans skogar till slut blivit kalhyggen och det är inte att vårda skogen. Kyrkan kan inte dyrka Mammon, den måste se till Guds skapelse och bevara den – och mycket av skogen är redan förstörd, säger han. 

Att utredningen föreslår ett utökat samråd med samerna tycker Erik-Oscar Oscarsson också är positivt.

Kan påverka etableringar

- Det är ett stärkt samråd som föreslås, det ska vara ordentligt grundat och leda till att man når enighet. Det är positivt. 

Hur tror du att det kan komma att påverka vindkraftsetableringar på kyrkans mark?

- Vindkraftparker och vägarna till dem kan fragmentera renbeteslandet ännu mer. Det finns redan kalhyggen och vägarna till dem, järnvägar, kraftverksdammar och gruvor, som gör att renarnas vandringsleder skärs så de kan behöva köras på lastbil. Så de kan påverkas, säger Erik-Oscar Oscarsson. 

Tänka långsiktigt

- Sedan måste man se detta långsiktigt. När vindkraftverken tas ned finns betongfundament och vägar kvar. Det kan påverka grundvatten, svampar och mycel, lavar och mossor, och sådant kan påverka miljön långsiktigt.