S:t Johannes församlings fastighet på Frejgatan 31 är nu såld. Fastigheten innehåller lägenheter och församlingens kontorslokaler. Församlingen kommer att hyra dessa lokaler i framtiden. Foto: Lilly Palm
S:t Johannes församling i Stockholms stift har sålt en fastighet för 85 miljoner kronor. Att domkapitlet i Stockholms stift har beslutat att upphäva kyrkofullmäktiges försäljningsbeslut påverkade inte beslutet att sälja.
–Det civilrättsliga avtalet står över kyrkoordningen, säger Hans von Schreeb, kyrkofullmäktiges ordförande om att försäljningen har gått vidare trots att domkapitlet har upphävt beslutet.
Hans von Schreeb menar att det är helt nödvändigt att sälja fastigheten nu för att kunna finansiera den pågående renoveringen av tornet på S:t Johannes kyrka, lösa ett lån på byggnationen av Johannessalen och betala framtida renoveringar av församlingens andra kyrka, Stefanskyrkan.
Församlingens Stefanssalen med ingång från innergården. Foto Jessica Mossberg
–Fastigheten går som bäst med plus minus noll, om det så bara är ett badrum som går sönder får vi problem. Alternativet är att minska verksamheten eller att församlingen går i konkurs och det vill vi ju inte, säger Hans von Schreeb.
Påverkar framtiden
Kyrkofullmäktige beslutade i augusti 2022 att sälja fastigheten på Frejgatan 31 där det idag finns kontorslokaler, samlingssal och hyresrätter. De två ledamöterna i kyrkofullmäktige, som reagerade mot beslutet som togs i augusti förra året, invände att det inte fanns något beslutsunderlag.
– Det är ett demokratiskt problem när man slänger fram servettskisser till underlag och begär att folk ska ta beslut på dessa. Vi hade velat se en konsekvensanalys av hur församlingens verksamhet skulle påverkas. Det är möjligt att det är det bästa beslutet att sälja, men vi måste ha en bra utredning att luta oss mot. Beslutet påverkar församlingen för all framtid, säger Anders Skarle som tillsammans med Birgitta Birkenfalk invände mot hur försäljningsprocessen gått till.
Hans von Schreeb reagerar mot beskrivningen av "servettskisser" och menar att alla underlag har presenterats i omgångar vid olika möten i kyrkoråd och kyrkofullmäktige.
Sålt för 85 miljoner
Domkapitlet beslöt att kyrkofullmäktiges beslut skulle upphävas eftersom församlingen saknade en lokalförsörjningsplan och att kyrkoordningen därför inte hade följts. Församlingen överklagade domkapitlets beslut och trots att överklagandenämnden ännu inte har tagit beslut i ärendet, har församlingen nu sålt fastigheten för 85 miljoner kronor.
–Det räcker inte med den kyrkoantikvariska ersättningen för att bekosta renoveringen. Det finns inte pengar, säger Hans von Schreeb.
Anders Skarle reagerade även på att processen gick snabbt. Bland annat fanns det redan i augusti 2022 en tilltänkt köpare:
– Sättet att fatta beslut blir ju ett demokratiskt problem. Man kan inte bara trycka igenom beslut utan måste ge alla möjlighet att få tycka till och det måste finnas ett rimligt beslutsunderlag. Förvaltar man kyrkans pengar och egendom behöver man ha en högre standard för hur man behandlar saker.
Mäklare anlitades
Under fullmäktigemötet i augusti 2022 föreslog Anders Skarle att det skulle tas in en mäklare som kunde hitta fler möjliga köpare.
– Det är ett jättebeslut att sälja eftersom vi aldrig kommer att kunna köpa tillbaka fastigheten, därför måste vi ha en bra utredning att luta oss mot. Det här påverkar hela församlingen för all framtid, säger Anders Skarle.
Kyrkofullmäktiges ordförande Hans von Schreeb kommenterar processen och menar att den inte har gått snabbt eftersom frågan varit uppe för diskussion och beslut vid flera sammanträden i kyrkoråd och kyrkofullmäktige.
– Men det är ledamöters demokratiska rätt att reagera på beslut och besvära sig till domkapitlet. Kyrkorådet fick bakläxa av fullmäktige och det togs in en mäklare. Fastigheten är såld och det är klart med hyresavtal så att församlingens kontor och samlingssal kan vara kvar.
Hans von Schreeb påpekar också att Olov Lindgren AB, det bolag som har köpt huset endast äger fastigheter med hyresrätter och att det därmed inte handlar om att lägenheterna ska omvandlas till bostadsrätter.
Styrs av civilrätt
Den lokalförsörjningsplan som församlingen tidigare saknade är nu under arbete. Det har även gjorts en barnkonsekvensanalys av beslutet.
Carl Werner, stiftsjurist i Stockholms stift, menar att eftersom överklagandenämnden inte har sagt sitt är det ännu oklart om kyrkofullmäktiges beslut att sälja fastigheten är giltigt.
Dock styrs själva avtalet med fastighetsbolaget av civilrättsliga regler. Det är det allmänna domstolsväsendet som får avgöra om försäljningsavtalet påverkas av att kyrkofullmäktiges beslut är hävt.
–Ja, det är ett exempel på en fråga som tingsrätten skulle kunna pröva om någon vänder sig dit, säger Carl Werner.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.