Stopp för gudstjänster med fler än 50 personer

Allmänna sammankomster med mer än 50 personer förbjuds från och med söndag, sa statsminister Stefan Löfven vid en pressträff under fredagen. Foto: Andes Wiklund/TT

Regeringen stoppar sammankomster med mer än 50 personer. Biskoparna säger att beslutet ska följas, men att gudstjänstfirandet ska fortsätta.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Allmänna sammankomster med mer än 50 personer förbjuds från och med söndag, sa statsminister Stefan Löfven vid en pressträff under fredagen. Foto: Andes Wiklund/TT

Allmänna sammankomster med mer än 50 personer förbjuds från och med söndag, har regeringen beslutat. Det blir också normen för privata tillställningar och evenemang, enligt Folkhälsomyndigheten.

Beslutet togs vid ett extra regeringssammanträde på fredagen, efter begäran från Folkhälsomyndigheten, säger statsminister Stefan Löfven (S). Den tidigare gränsen för allmänna sammankomster var 500 personer.

Löfven uppmanar också alla att avstå från resor i påsk.

– Du som inte behöver resa, stanna hemma. Det är allvar nu. Man måste vara beredd på att flera åtgärder kommer att vidtas, säger statsministern.

 Den som i det här läget bryter mot råd och anvisningar, den tar på sig ett mycket tungt ansvar, säger Löfven.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson bedömer att besluten kring allmänna sammankomster hittills har fungerat väl.

– Vi har ett läge där vi har en fortsatt smittspridning som är hög i det här området (Stockholm), men också påtaglig i andra delar av landet, säger han.

– Med en gräns på 50 personer kommer de allra flesta tillställningar att träffas av den här regleringen, fortsätter Carlson.

– Gränsen kommer också bli normgivande för privata tillställningar, hur man hanterar vardagen, säger Carlson som tror att det här kommer få ett stort genomslag.

I ett brev till kyrkoherdarna i Göteborgs stift förtydligar biskop Susanne Rappmann regeringens beslut: när det är 50 personer, inklusive personal, i kyrkan eller lokalen, då är det fullt.

”Biskopsmötet är alltjämt av åsikten att gudstjänster ska fortsätta att firas”, skriver hon vidare, och hon uppmanar: ”Sätt er glest i rummet, ge plats för en ängel mellan dig och bänkgrannen!”

Biskopsmötet är alltjämt av åsikten att gudstjänster ska fortsätta att firas”, skriver biskop Susanne Rappmann i ett brev, där hon uppmanar församlingarna att så långt som möjligt ställa om, hellre än att ställa in. Foto: Foto: Kristin Lidell

Det nya beslutet kan innebära att vissa församlingar behöver överväga att fira mer än en gudstjänst per söndag, skriver hon, medan det i en i andra församlingar kan betyda att ingen kommer till gudstjänsten.

”Skulle så ske vill jag att klockorna ringer, att de/den som är på plats läser söndagens bibeltexter och att ni ber.”, skriver biskop Susanne Rappmann och hon uppmanar församlingarna att så långt det är möjligt ställa om, hellre än att ställa in.

”Så ett råd som jag aldrig kunde drömma om att jag skulle ge”, skriver hon. Och så uppmanar hon kyrkvärdar, körsångare, emeriti-präster, förtroendevalda, ungdomsledare, anställda och trogna gudstjänstfirare som tillhör någon riskgrupp eller är över 70 år att stanna hemma.

”Inte bara för din egen skull, utan för dina medmänniskors skull”, skriver biskop Susanne Rappmann.