-Det pratas om alla limma det hela så inget kommer nedfallande. Vi väntar på besked kring vad det skulle kosta. Men jag skulle tro att det skulle kosta 1,5-2 miljoner kronor bara det, säger Peter Fagerlund
Vad tror du att kostnaderna kommer landa på totalt?
- Det tillkommer alla små fönster som måste åtgärdas och byte av värmesystem. Där finns en liggande offert på 5 miljoner. Men vi är nog uppe i totalt 40 miljoner för att få huset i ett toppskick. Det drar iväg. Ur egen budget är det inte svårt att lösa, det är omöjligt. Vi har inte den typen av medel. Det är därför vi får försöka säkra upp nu för att kunna söka KAE 2026. Sedan vad vi får och hur det ser är svårt att säga.
- Ett alternativ är att kallställa kyrkan och inte ha någon verksamhet. Den dörren kan man inte stänga men det är inte den första åtgärden. Men vi ska inte bortse från att vi kanske kommer hamna där.
Klarar inte av det med medlemsbaserade pengar
Församlingen har åtta kyrkor till, utöver Floda kyrka. Och 40 miljoner är bara kostnaden för Floda kyrka. Sedan finns det en andra och en tredje kyrka som också är i behov av underhåll, vad man vet. Hur behoven ser ut de kommande åren för församlingen är svårt att säga men resten kommer behöva ses över allt eftersom berättar Peter Fagerlund.
Kyrkans Tidning har skrivit om den pågående kampanjen som Svenska kyrkan och dess biskopar driver för att uppmärksamma politikerna på det allvarliga läget för det kyrkliga kulturarvet och behovet av att höja den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE).
-Vi sympatiserar med synen som Svenska kyrkan har gällande KAE och som framförts till politikerna. De här 460 miljonerna räcker inte på långa vägar till de behov som finns. Det är ett statligt kulturarv vi pratar om. Hur mycket ska vi lasta våra medlemmar? Hur mycket ska ligga inom ramen för det svenska kulturarvet? Vi klarar inte detta med bara medlemsbaserade pengar om man vill ha kvar kulturvärdena, så enkelt är det.