Nu ska regeringens nya biståndspolitik bli verklighet. Det var ett ovanligt detaljerat och omfattande regleringsbrev som Sida fick någon dag före dopparedan, med många instruktioner och anvisningar. Förra året var instruktionen 24 sidor, i år är den 32.
– Det kommer att bli en stor arbetsbörda för Sida att genomföra, säger Eva Ekelund, ställföreträdande chef på Act Svenska kyrkan.
Positivt med klimatbistånd
Hon är inte särskilt överraskad av innehållet i regleringsbrevet. Där finns inget som inte fanns i reformagendan. Flera saker välkomnar hon, som att klimatbiståndet nämns och ett fokus på jämställdhet och kvinnors och flickors egenmakt. Det är också positivt att Guatemala inte fasas ut än och att fattigdomsmålet består.
– Det är också jättevälkommet att stödet till civilsamhället ska öka, och möjligheten till egenfinansiering.
Det går dock inte att se hur satsningen på jämställdhet ska finansieras, påpekar hon. Det rimmar också illa med jämställdhetsstrategin att regeringen samtidigt drar ner på bidragen till FN:s kvinnoorganisation.
Oroande förändringar
Men hon ser också perspektivförändringar som oroar. Bland annat ska Sida bekämpa migrantsmuggling, stärka transitländers gränsförfarande, migrationshantering samt förutsättningar för återvändande.
– Nu ska biståndsbudgeten användas för att kontrollera migrationen. Det ligger utanför Sidas kompetensområde och det minskar inte fattigdom och förtryck.
Där finns också ett fokus på svensk handel och export. I instruktionen talas om transparens och resultatstyrning, två av fyra viktiga faktorer för ett effektivt bistånd. Men man bortser från de två andra viktiga faktorerna, ägarskap och partnerskap, hävdar Eva Ekelund, vilket bland annat betyder att biståndet ska utgå från mottagarnas egendefinierade mål.
– Dessa nämner inte regeringen. Om biståndet ska styras av svenska intressen utgår man inte längre från människors behov. Då blir inte biståndet effektivt.
Vad innebär regleringsbrevet för Act Svenska kyrkan?
– Det är svårt att kommentera. Vi ser ingen ökning av stödet till civilsamhället, där kan finnas en oro. Men jag hoppas och tror att det kommer en ny strategi för det i januari.
Drabbar de mest utsatta
Det bilaterala stödet till Sydsudan, Mali och Kambodja upphör och ska vara avvecklat senast den 31 december 2024. Att stödet till Sydsudan dras in är särskilt beklagligt, anser Eva Ekelund.
– Vi har ingen verksamhet där, men om de mest utsatta länderna prioriteras bort det är klart att det drabbar dem som bor där. Det är en prioritering regeringen gjort.
Men allra mest bekymrande är perspektivförskjutningen.
– Över 110 miljoner människor är på flykt och 700 miljoner lever i extrem fattigdom. Vad ska egentligen styra biståndet – människors rättigheter och behov i länder där Sverige är verksamt eller svenska intressen?