- Det händer väl inte så mycket även om de prickas av JO, suckar Mats Berg, administrativ chef i S:t Staffans församling. Men de får kanske lite dåligt rykte.
Problemet är att församlingen inte fått vare sig ja eller nej till bygglov på över ett år. Ett besked som normalt inte ska ta mer än högst tio veckor. Särskilt som länsstyrelsen i Skåne, som är högsta kulturvårdande instans, sagt ja till ”ingrepp i fornminne”. Man bedömer att åtgärden är "väl motiverad och att förslaget är anpassat efter kyrkans karaktär och kulturhistoriska värden".
- Det är inga märkvärdigheter vi vill göra. Vi behöver öka tillgängligheten till kyrkan och handikappanpassa, säger Mats Berg och berättar att tillbyggnaden, som ritats av Erik Wikerstål, domkyrkoarkitekt i Lund, omfattar en toalett, ett väntrum och en lekhörna.
- Sånt här görs ju hela tiden för att våra kyrkor ska kunna användas. Ska vi ha det som på 1100-talet kan vi ta ut alla stolar och stå upp under gudstjänsterna.
Men stadsbyggnadsförvaltningen håller inte med. De anser att den tänkta tillbyggnaden inte tar hänsyn till kyrkans kulturhistoriska värden och att den kommer att skymma kyrkans signum, den gamla kyrkporten.
Mats Berg menar att det här är ett rutinärende, som avgörs av tjänstemän i andra kommuner, men att i Staffanstorp är det politikerna som har all makt.
- Kommunledningen är emot församlingen och vill hindra oss från att få mer ändamålsenliga lokaler. Staffanstorp är i högsta grad toppstyrt. Kommunstyrelsens ordförande bestämmer allt. Moderaterna, styr med hjälp av SD, de har egen majoritet och gör precis som dom vill.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande, Eric Tabich, säger att det är precis tvärtom.
- Vi är folkets representanter, och vi behöver kunna höja blicken och ta in vad medborgarna vill. Det här är ett komplicerat ärende, som tar tid.
Församlingen har också överklagat stadsbyggnadsnämndens hantering av ärendet till länsstyrelsen, en hantering som man betecknar som oförsvarligt långsam och ett brott mot både plan- och bygglagen, PBL, och förvaltningslagen, FL.
Men att det tagit tid finns det goda skäl till, säger Eric Tabich.
- Pandemin är en anledning. En annan är den demokratiska processen. Ärendet är, som sagt, komplicerat och en sådan här förändring väcker känslor. En tillbyggnad skulle ju förvanska den yttre miljön, många av medborgarna har gett uttryck för oro över detta.
I sitt överklagande beskriver församlingen att Brågarp är den mest använda kyrkan i församlingen, fast det är en av stiftets minsta. Här firas omkring 350 gudstjänster årligen, cirka 60 är söndagsgudstjänster och ett stort antal bröllop, dop och begravningar.
Den stora efterfrågan är en anledning till att församlingen vill öka kyrkans tillgänglighet.
Moderaterna tycker tillbyggnaden är ful och istället för att neka församlingen bygglov, vilket hade gjort att församlingen kunnat överklaga till nästa instans, där Mats Berg är övertygad om att man skulle ha fått rätt, har man beviljat församlingen anstånd.
- Det betyder i klartext att kommunen tänker göra en deltaljplaneändring, som i stort sett bara gäller området kring kyrkans fastighet, en så kallad frimärksdetaljplan. Förmodligen kommer de då att införa byggförbud.
Han beräknar att ärendet nu kommer att ta minst två år och att församlingen under den tiden blir helt bakbunden.
Eric Tabich medger att han själv är negativ till en utbyggnad, men hänvisar till den demokratiska processen.
- Ett bygglov ger inte alla medborgare möjlighet att yttra sig. En detaljplan ställer vi ut så att alla kan tycka. Vi vill titta på den här frågan i detalj och undersöka om det finns möjlighet att lösa frågan om handikappanpassning och toaletter på något annat sätt. Kanske kan vi hålla några möten och diskutera den här saken tillsammans, även om det verkar svårt i det här läget.
- Det här kommer att kosta kommunen en halv miljon alldeles i onödan. Det här är en maktdemonstration, ingenting annat, säger Mats Berg.