I Duved i västra Jämtland bor församlingsprästen Karin Härjegård med sin man, tonårsdotter och hund. Hon debuterade som författare 2012 och har sedan dess skrivit åtta böcker.
Tidigare var Karin Härjegård kyrkoherde på heltid. Det blev med tiden svårt att hinna med och numera kombinerar hon rollen som präst med författarskapet på ett annat sätt.
– Mitt upplägg är att jag arbetar varannan vecka i Åre pastorat och varannan vecka skriver jag och gör olika författarbesök. Det fungerar väldigt väl för mig, jag är tacksam att jag kan jobba så, säger Karin Härjegård.
Skrivandet alltid en självklar del av livet
Att få jobba som präst i just Åre tycker Karin Härjegård är speciellt.
– Dels har vi småbyarna och människorna som bott här i generationer. Dels har vi alla gästerna som kommer hit under jul, skollov och sommarsemestrar. Det är berikande med mångfalden.
– Vi har många vigslar i Åre församling, ofta utomhus i vår vackra fjällmiljö, fortsätter Karin Härjegård.
Skrivandet har alltid varit en självklar del i Karins liv. Hon har skrivit sedan hon var barn och har hela tiden fortsatt vid sidan av studier och arbete. Genom åren har det blivit alltifrån dikter och sångtexter till psalmer och romaner. Men trots passionen för skrivande i alla former vill Karin inte arbeta med det på heltid och släppa arbetet som präst.
– Jag får ofta frågan om jag ska sluta arbeta som präst nu när mitt författarskap går så pass bra som det gör. Men som det känns nu vill jag fortsätta. Jag upplever prästlivet som mycket meningsfullt, säger Karin Härjegård.
Bär med sig erfarenheterna som präst
Sina erfarenheter som präst använder Karin Härjegård inte aktivt när hon skriver, men det finns alltid i bakgrunden.
– Kunskaper och erfarenheter från mitt liv som präst bär jag ju alltid med mig, så jag har säkert använt mig av dem i mitt bokskrivande. Men det är inget jag tänker på medvetet, det bara finns där, säger Karin.
Inspirationen till Karins Härjegårds första tre romaner kom från autentiska kvinnoöden. Det är kvinnor som hon ville lyfta ur historien för att de inte skulle bli bortglömda. Ett exempel är doktorinnan Margareta Klingspor. Hon lade sin egen läkarkarriär åt sidan för att flytta med sin make till Hede. Tillsammans med lokalbefolkningen stod hon bakom projekt som vattenledningar, skolbespisning och tvättstuga.
Vann priset Årets Feelgood 2022
Förra året kom den fiktiva boken Kallbaderskan bland fjällen, som är en så kallad feelgoodroman. Feelgood är en genre där kärnan är skildringar av mänskliga relationer på ett jordnära och ofta charmigt och underhållande sätt. Inte sällan finns också svärta i berättelserna som gärna beskriver hur karaktärerna tar sig igenom svårigheter och växer som människor.
Karin Härjegård har i en tidigare intervju sagt att hon inte ser sin feelgood-debut som särskilt ”lättuggad eller glättig”.
Kallbaderskan bland fjällen gjorde succé och boken vann pris som Årets Feelgood 2022.
Handlingen utspelar sig framför allt i Tänndalen dit huvudkaraktären Helena tagit sin tillflykt efter att hennes man varit otrogen. Långsamt och på olika sätt hittar hon ny livsglädje.
Nu är Karin Härjegård aktuell med uppföljaren: Sömmerskan och friheten som utspelar sig på två olika tidsplan. Även detta en feelgoodroman med sorgkant.
– Jag måste medge att det är pirrigt att följa upp Kallbaderskan. Det finns en förväntan på den på ett sätt som jag aldrig känt av förut. Men jag tycker mycket om min berättelse och ser fram emot att läsarna ska få lära känna personerna och miljöerna i den, säger Karin Härjegård.
Jennifer Berglund