Biskop emeritus Lennart Koskinen. Foto: Claudio Bresciani/TT
Jag är övertygad om att boken är en bra grund för medarbetare, förtroendevalda och andra engagerade inom kyrkan.
Hans Ulfvebrand recenserar "I samma båt".
”Ett levande språk växer ur ömsesidigt lyssnande.” Jag tänker på det uttrycket när jag läser boken: I samma båt, av biskop emeritus Lennart Koskinen.
I boken samtalar tre personer – en tekniker, en präst och en psykiater. Alla tre har drabbats av att deras livspartner har avlidit i covid-19. De är gamla skolkamrater och träffas nu igen efter många år.
Deras gemensamma intresse är segling. De erbjuds att göra en gemensam seglats i en klassisk segelbåt till Island. Under resan återupptäcker de, genom sina samtal, gammal vänskap som tål olika uppfattningar. I samtalen bearbetar de också sin sorg.
Hur många gånger har jag inte under mina snart 45 år som präst hört om behovet av att satsa på lärandet i kyrkan. Inte så sällan har jag funderat över vad är det som hindrar att vi sätter i gång? Vad är det som måste förberedas?
Ett sätt att komma i gång är att skaffa boken I samma båt. En bok att läsa och samtala om – att samtala är att göra! Samla ihop några stycken – och sätt i gång! Det kan få ringar på vattnet.
Tro inte att du kan finna den absoluta sanningen. Men hoppas ändå att kunna komma närmare en sann uppfattning.
Samtalen i boken under den strapatsrika seglingen tar upp frågor som både berör observationskunskap och insiktskunskap. Jag är övertygad om att boken är en bra grund för medarbetare, förtroendevalda och andra engagerade inom kyrkan. Inte minst för att boken tar upp allmänmänskliga frågor. Frågor och funderingar jag genom åren tycker mig ha uppfattat genom möten med människor som menar sig vara utanför de inre kyrkliga cirklarna.
Boken hjälper förresten till att göra frågan om vem som är innanför eller utanför fullständigt ointressant. Samtalen vilar i den grundläggande regeln om ifrågasättande. Samtalen andas sanningssökandets villkor. Tro inte att du kan finna den absoluta sanningen. Men hoppas ändå att kunna komma närmare en sann uppfattning.
Prästen i boken beskriver sig själv som en person som passar in på uttrycket ”Gud bevara mig mig för mina vänner, mina ovänner klarar jag själv”. Eller orden ur Hebreerbrevet 13:13 ”Låt oss gå ut till honom utanför lägret”.
Lennart Koskinens valspråk som biskop är ”In mundo – non ex mundo” – i världen, men inte av världen. Boken är ett konkret exempel på detta valspråk. Jag tror många kommer ha glädje av att göra sällskap med de tre i båten ute på havet. Både när det stormar och när det är kav lugnt.
Hans Ulfvebrand
Fakta: Bok
I samma båt
Lennart Koskinen
Vulkan
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.