Linn Davrin (till vänster) var följeslagare i Jordandalen under hösten 2024. Här tillsammans med Aaliya Mlihat, som dokumenterar övergrepp på palestinier. Foto: Ekumeniska följeslagarprogrammet
När andra tvekade reste Linn Davrin ner till Palestina för att bli följeslagare. Nu har hon sett våldet mot barn och vuxna, och hon menar att följeslagarprogrammet behövs mer än någonsin.
- Man bär på så många historier som vi lovade att dela med oss när vi kom hem. Människor sa till mig att de kanske kommer att dö, men då måste andra få höra deras historier, säger Linn Davrin som har varit hemma i Sverige i en dryg månad. Men människorna hon mötte i Jordandalen följer henne fortfarande.
Få andra organisationer på plats
Linn Davrin har länge följt konflikten i Israel och Palestina och hon kände till det ekumeniska följeslagarprogrammet. När hon blev klar med sina studier i mänskliga rättigheter på Enskilda högskolan i Stockholm så ansökte hon om att få delta.
Trots Gazakriget, som fick andra att tveka, så reste hon ner i början av september.
- Det är speciellt viktigt att vara på plats när det inte längre är lika många andra internationella organisationer där, säger hon.
Hon var stationerad i Jordandalen tillsammans med tre andra följeslagare. Deras uppdrag var främst att möta beduinfamiljer, som är utsatta för ett hårt tryck av israeliska bosättare.
Det är vanligt att olivskörden störs av bosättare. För att minska risken för provikationer så delatar följeslagare ofta i skördearbetet. Foto: Ekumeniska följeslagarprogrammet
- Jag visste ju innan vad som händer där, men det är en annan sak att uppleva det och lära känna de människor som drabbas. De lever varje dag med hopplöshet och rädsla, säger hon.
Får hade förgiftats
Den första dagen som följeslagare kom rapporter om att får hade förgiftats av bosättare. Under hela hennes vistelse i området fick hon sedan dagligen möta människor som på olika sätt upplevde trakasserier eller hot av bosättare.
- Att se hur barnen drabbades var särskilt starkt, eftersom det handlar om en hel generation som knappt får gå i skolan. Och de får se sina föräldrar gripas och föras bort utan anledning, föräldrar som säger att de lika gärna kan dö, säger hon.
Bosättare står över lagen
Vid ett tillfälle kom rapporter om en skola attackerad av bosättare och att flera i personalen blivit misshandlade. När polisen anlände var det dock rektorn som blev frihetsberövad.
- Bosättare och militär står över lagen, vilket kan tyckas helt obegripligt, men så är det, säger hon.
En palestinsk familj utsattes för nattliga trakasserier av bosättare och för att skydda familjen sov de svenska följeslagarna hos dem. I den familjen hade barnen svårt att överhuvudtaget komma till ro.
- Den konstanta rädslan som barnen levde med kan jag inte glömma, säger hon.
Den svenska delen av Ekumeniska följeslagarprogrammet riskerar att läggas ned sedan regeringen ändrat inriktning på Mellanösternbiståndet. Foto: Ekumeniska följeslagarprogrammet
Linn Davrin berättar att följeslagarna nu undviker kontakt med bosättare eller militär, och de går inte heller emellan vid spända situationer. Det finns dock israeliska aktivister som försöker att ha dialog med militär och bosättare.
- Men de israeliska fredsaktivisterna är utsatta för ett extremt tryck. Många av dem vittnar om falska anklagelser och hot, säger hon.
Skulle vara tragiskt om programmet lades ner
Hon upplevde det som djupt meningsfullt att vara ute som följeslagare, men hon kan tillhöra de sista följeslagarna från Sverige. Det ekumeniska följeslagarprogrammet, som drivs av Sveriges kristna råd, har förlorat det ekonomiska stödet från Sida.
- Det känns väldigt, väldigt sorgligt. Vi träffade familjer som berättade att de känt sig övergivna av omvärlden under pandemin och när team evakuerades under Gazakriget. Att avsluta följeslagarprogrammet nu sänder en signal om att vi inte längre bryr oss när våldet mot dem intensifieras.
Fakta: Följeslagarprogrammet
Initiativet till följeslagarprogrammet kom ursprungligen från en kyrkoledare i Jerusalem. I ett brev till Kyrkornas världsråd bad kyrkor i Palestina om en internationell närvaro i området.
Sedan augusti 2002 har ett tiotal kyrkor och organisationer i Sverige gått samman för att driva den svenska delen av programmet. Sveriges kristna råd står som huvudman. Sverige skickar följeslagare till området på tre månaders basis.
Källa: Sveriges kristna råd
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.