Hundra tusen supportrar på tyska kyrkodagar

De gröna kyrkodagshalsdukarna tog för dagen över Signal Iduna Park i Dormund, Tysklands största fotbollsarena, under avslutningsgudstjänsten.Foto: DEKT/Purz

Under fem dagar tog de gröna halsdukarna över Dortmund, staden som annars oftast domineras av supportrar i gult och svart som hyllar det tyska storlaget Borussia Dortmund. Nu dominerade kyrkfolket.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Tv
De gröna kyrkodagshalsdukarna tog för dagen över Signal Iduna Park i Dormund, Tysklands största fotbollsarena, under avslutningsgudstjänsten.Foto: DEKT/Purz

De grönas halsdukarnas folk var de cirka 100 000 deltagarna i de tyska evangeliska kyrkodagarna som pågick i Dortmund dagarna före och även under midsommarhelgen.

De grönas dominans manifesterades extra tydligt när de vid avslutningsgudstjänsten intog de gul-svartas allra heligaste plats Signal Iduna Park, där Borussia Dortmund spelar sina hemmamatcher.

Att avslutningen hålls där visar hur stort arrangemanget är och hur nära relationen är mellan idrotten och kyrkorna i Tyskland. En relation som också var nytt huvudtema för de tyska kyrkodagarna.

– Det var självklart för oss att säga ja till att låna ut vår arena när kyrkodagspresidenten Hans Leyendecker frågade mig, säger Reinhard Rauball.

Westfalenhallen. Foto: DEKT/Purz
Avslutningsgudstjänsten i Signal Iduna Park i Dormund, Tysklands största fotbollsarena. Foto: DEKT/Purz

Han är ordförande för den mäktiga Westfalenklubben i Dortmund men också för det tyska fotbollsförbundet.

De tyska kyrkodagarna samlar Tysklands evangeliska kyrkor, både lutherska och reformerta. Det är ett väldigt smörgåsbord med massor av gudstjänster, konserter, bibelstudier, föredrag och seminarier. Allt finns med i ett tjockt kyrkodagshäfte på nära 600 sidor.

Här ryms nästan allt mellan himmel och jord: bibeldrama, miljöfrågor, gudstjänst, äldrevård, mission, antisemitism, ekonomi, demokrati, hbtq, flyktingfrågor, religionsdialog och sport. Allt samlat under temat ”Was für ein Vertrauen" ("Vilken tillit/förtröstan har du?”). Bredden på de ämnen som tas upp speglar kyrkodagarnas karaktär av smältdegel mellan kyrka och samhälle. Musiken är också ett påtagligt inslag. Både på gator och torg, utanför tunnelbanestationer, i kyrkor men också som inslag under många seminarier och workshops.

Europas samförstånd, skapandet av staten Israel, Tysklands återförening och allt som vårt land har uppnått och fått hade inte varit möjligt utan förtroende.
Angela Merkel, förbundskansler

Bland talarna fanns borgmästaren Leoluca Orlando från Palermo på Sicilien. Han har starkt engagerat sig för att stoppa både maffian och flyktingdöden i Medelhavet.

– Det som sker i Medelhavet är en skam, precis som maffian var för Palermo, sade 71-åringen, som brutit maffians makt i staden.

Fredspristagaren och läkaren Denis Mukwege. Foto: DEKT/Purz

Hans föredrag i den väldiga Westfalenhallen möttes av starka applåder. Där talade också fredspristagaren och läkaren Denis Mukwege om sin mer än 20-åriga kamp mot våldtäkter i Kongo.

– Våld mot kvinnor är 2000-talets slaveri, sade Mukwege, som väckte stort intresse också hos de cirka tusen medierepresentanterna på mötet.

Denis Mukwege fick många frågor och berättade hur det utbredda problemet med våldtäkter drabbar hela familjer och samhällen. Han fick starka spontana applåder även på presskonferensen.

Förbundskansler Angela Merkel talade över temat ”Förtroende som grund för internationell politik”.

– Europas samförstånd, skapandet av staten Israel, Tysklands återförening och allt som vårt land har uppnått och fått hade inte varit möjligt utan förtroende och förtröstan, sade förbundskanslern.

Angela Merkel. Foto: DEKT/Purz

Det nya huvudtemat kyrka-idrott märktes i form av seminarier om fotbollens samhällsansvar och om idrotten och kyrkan som samhällsaktörer.

Det sistnämnda temat inleddes av Martin Brunn, teolog och sportetiker.

– Sport kan vara en skola för tolerans, sade han bland annat och pekade på idrottens, inte minst fotbollens, roll för integrationen i samhället.

Volker Jung, kyrkopresident i den evangeliska kyrkan i Hessen och Nassau, sade att kyrkan försöker göra en insats i kampen mot dopning, men också skulle kunna spela en större roll tillsammans med idrotten för att förebygga sexuellt våld.

Svenska kyrkan deltog i kyrkodagarna i form av en delegation från Karlstads stift, som satte upp en monter och försökte rekrytera personal. Ett hundratal personer – präster, pedagoger och diakoner – visade intresse för att jobba i Sverige med betald praktik och tysktalande handledare. ”Dansa tro – dansa liv” framförde tre gånger en dansmässa med medverkande från Forshaga-Munkfors församling.

Fakta: Jättefest i Dortmund

De tyska evangeliska kyrkodagarna arrangerades första gången 1949, samma år som förbundsrepubliken Tyskland bildades (Västtyskland).

Ända sedan dess har kyrkodagarna varit en mötesplats för evangeliska kristna.

Kyrkodagarna vill uppmuntra kyrkan att ta ansvar till tecken och tjänst i världen och bidra till gemenskapen i den världsvida kyrkan.

För två år sedan hölls kyrkodagarna i Berlin och Wittenberg. Nästa gång hålls kyrkodagarna i Frankfurt i maj 2021. Då blir det ekumeniskt möte där även katoliker deltar.

Därför kommer vi till Dortmund
Troy Steinbock
Foto: Lennart Lundberg

Braunsweig i Niedersachsen

– Jag är på kyrkodagarna för femte gången och hjälper till med teknik och praktiska saker. Det är bra att programmet är så komprimerat att man kan besöka allt inom 20 minuters väg med inlines.

 

Anke Zimmermann
Foto: Lennart Lundberg

Homberg

– Jag kommer hit för gemenskapen i sång och bibelstuder. Det är det viktiga för mig. Jag minns inte hur många gånger jag varit på kyrkodagarna, men det är mer än tio och jag kommer ständigt tillbaka. Utbudet är bra, det finns något för alla och det är korta avstånd.

 

Lucas Werthsculte och Daniel Westermann
Foto: Lennart Lundberg

– Vi gör reklam för vår monter som vill locka nya teologistudenter till Bocum. Det är ett fantastiskt kulturutbud. Gatufesten första kvällen var otroligt fin och det var roligt att se vilken mångfald det är här, att  så många är intresserade av trosfrågor.