Coronautbrott i församlingar - men ingen trend

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om exponering eller misstänkt exponering för covid-19 kan komma att öka, men inte för att fler drabbas utan för att anmälningskraven blivit tydligare. Foto: Marcus Gustafson

Just nu är flera anställda i Umeå pastorat sjuka i covid, några ytterligare församlingar har drabbats. Men utbrotten hör fortfarande till ovanligheten, enligt Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Corona
Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om exponering eller misstänkt exponering för covid-19 kan komma att öka, men inte för att fler drabbas utan för att anmälningskraven blivit tydligare. Foto: Marcus Gustafson

– Vi har inte fått indikationer om att smittspridning på själva arbetsplatsen någonsin varit ett utbrett problem, eller att det är på väg att bli det. Det handlar om några arbetsplatser vad vi känner till, säger Anna von Malmborg, utvecklingschef och samordnare för arbetsmiljöfrågor vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Däremot får Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation nu många frågor om hur en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket görs, och vad det innebär.

– Det har att göra med att Arbetsmiljöverket efter årsskiftet förtydligade att exponering eller misstänkt exponering för covid-19 på arbetsplatsen ska anmälas. Vi gick då ut med tydligare information om det till arbetsgivarna i Svenska kyrkan.

Anna von Malmborg tror att anmälningarna till Arbetsmiljöverket nu kan komma att öka, och tycker att det i så fall är bra. När exponering av covid-19 på arbetsplatser utreds kan man dra lärdomar och vidta åtgärder.

Hon har inte märkt av en ökad oro för smittspridning på arbetsplatsen bland arbetsgivarna.

– Oron var störst i början då man inte visste hur man skulle göra. Nu har alla ställt om och till viss del vant sig vid restriktioner och det som behöver göras. Samtidigt är det viktigt att kontinuerligt bedöma riskerna och hur väl de åtgärder man vidtar fungerar.

Folkhälsomyndigheten uppdaterade innan årsskiftet de allmänna råden för att begränsa smittspridningen, bland annat till att även innefatta munskydd när trängsel inte går att undvika.

– Våra arbetsgivare ska följa de råd som myndigheterna ger. I vår egen rådgivning förtydligade vi när skyddsutrustning kan behövas i kyrkans verksamhet, till exempel vid kistbärning. 

– Ju längre pandemin pågår ju större är risken att smittas. Och vi vet inte hur det kommer att bli med de här varianterna som är mer smittsamma. Vi kan behöva uppdatera vår rådgivning fler gånger, och förtydliga ytterligare exempel på när skyddsutrustning behövs, säger Anna von Malmborg.

Anna von Malmborg, utvecklingschef och samordnare för arbetsmiljöfrågor vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Ingrid Holmström Pavval, tillförordnad kyrkoherde i Svenska kyrkan i Umeå. Foto: Magnus Aronson, Svenska kyrkan i Umeå

I Umeå pastorat är nio anställda just nu sjuka i covid-19, något so Västerbottenskuriren var först att rapportera om.

– Ingen är allvarligt sjuk eller har behövt uppsöka läkarvård. De är hemma med förkylningssymptom, säger tillförordnad kyrkoherde Ingrid Holmström Pavval.

Det är första gången covid-19 spridits på arbetsplatsen i pastoratet. Smittan spreds vid två fysiska möten.

– Vi har nästan inga fysiska möten längre men ibland behöver vi ha det. Vid smittotillfällena följdes alla folkhälsomyndighetens rekommendationer. Man var i en stor lokal och höll avstånd.

– Det räckte uppenbarligen inte. Vi kommer framöver att titta ännu noggrannare på om fysiska möten verkligen behövs.  

Verksamheten i pastoratet påverkas inte av sjukfrånvaron.

 

I Skurups församling smittades fyra medarbetare på arbetsplatsen i december. Några av dem smittade i sin tur familjemedlemmar. Arbetsmiljöverket har efter att ärendet anmälts begärt en utredning från församlingen som kommer att lämnas i nästa vecka.

– Det var så gott vi kan bedöma under en begravningsgudstjänst som smittan spreds. Fyra medarbetare som närvarade insjuknade efter den. Ingen annan i arbetslaget smittades, säger kyrkoherde Mona Nielsen.

– Det är alltid lite svårt att hålla avstånd på rätt sätt vid begravningar när människor är ledsna och ger uttryck för det.   

Ingen blev allvarligt sjuk och nästan alla var tillbaka på arbetet efter två veckor. Nu har ytterligare åtgärder vidtagits vid begravningar.

– Vi kommer att vara ännu tydligare inför begravningar med att vi trots omständigheterna måste hålla avstånd, och berätta att vi haft ett utbrott i samband med en begravning.

– Handsprit har vi haft framme hela tiden. Nu har vi också lagt fram munskydd som deltagare kan ta. Det är dock mindre möjligt för präster och musiker att använda munskydd under begravningsgudstjänsten.

Sedan pandemin började har musikern suttit själv uppe på läktaren. Mona Nielsen säger att präster och kyrkvaktmästare är mest utsatta i deras församling. Det var två präster och två kyrkvaktmästare som insjuknade i december.

 

I Vaksala församling är en medarbetare sjuk i covid-19. Tio andra medarbetare, som på arbetsplatsen var i närheten av eller i samma rum som den smittade innan det upptäcktes, är i karantän. En tillbudsanmälan om misstänkt exponering har gjorts till arbetsmiljöverket.

– Karantänen är en försiktighetsåtgärd. De flesta av oss jobbar redan hemifrån men de här personerna ska under karantänen inte besöka församlingens lokaler. En kyrkvaktmästare, som inte kan jobba hemifrån, har fått omlagda arbetstider så att ingen annan är på plats samtidigt, säger församlingsherde Lovisa Möller.

Karantänen pågår under den här veckan, och hittills har ingen av de som omfattas känt av några symptom. De anställda träffade kollegan som senare visade sig vara smittad vid en inspelning av en gudstjänst eller under en fikastund.

– Vi har då varit få på plats i stora lokaler, följt rekommendationer och hållit avstånd. Vi har inte sett det som en risk.

Under resten av pandemin kommer vi att särskilt undvika att alla medlemmar i en arbetsgrupp, till exempel ledningsgruppen, befinner sig i samma fysiska sammanhang, hur säkra de än må vara, säger Lovisa Möller.