Nytt samarbete för religionsmöten under Järvaveckan

Lena Roos, forskare på Södertörns högskola

Lena Roos intresserar sig för interreligiösa frågor. Dessa frågor lyfts även av Axel Singh och Lea Fredriksson Ezer från Tillsammans för Sverige under Järvaveckan. Foto: Anna Hartvig, Boel Hössjer Sundman

Svenska kyrkan satsade stort på interreligiösa frågor under Järvaveckan. I tältet höll Lena Roos ett seminarium om religion och mat. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Järvaveckan
Lena Roos, forskare på Södertörns högskola

Lena Roos intresserar sig för interreligiösa frågor. Dessa frågor lyfts även av Axel Singh och Lea Fredriksson Ezer från Tillsammans för Sverige under Järvaveckan. Foto: Anna Hartvig, Boel Hössjer Sundman

Förra veckan hölls Järvaveckan på Spånga IP och som vanligt var Svenska kyrkan på plats. Spånga-Kista församling hade sitt tält och det hade den interreligiösa satsningen Tro på Järva också. 

Religioner samverkar för fred

Tro på Järva är ett samarbete mellan Interreligiösa rådet i Stockholm, Sveriges interreligiösa råd, Guds hus, Tillsammans för Sverige och Sensus studieförbund. Eva-Maria Munck, samordnare för Tro på Järva, säger att samarbetet är unikt: 

– Vi har företrädare för olika religioner och trossamfund på plats. Fokus har varit att visa hur olika religioner kan stå sida vid sida för fred lokalt och globalt.

Lena Roos, religionsvetare på Södertörn, höll seminarium i Tro på Järvas tält under torsdagen. Temat var tro och mat, ett område som Lena Roos forskar kring.  

Konstiga matregler

– Jag pratade ganska allmänt om olika typer av förhållningssätt mellan religion och mat. Svenska protestanter har en förmåga att generalisera sin föreställning av religion och tycker ofta det är konstigt med religiösa matregler för att man själv inte har det, säger Lena Roos.

 Hon konstaterar att det är många människors matvanor som dagligen påverkas av religion.  Maten blir på så sätt starkt förknippad till identitet. Hon forskar också om judendom, interreligiös samexistens och religiös utlärning.

 



 

Religiösa företrädare vid Tro på Järva-tältet. Från vänster till höger: Axel Singh (Tillsammans för Sverige), Biskop Andreas Holmberg, Pra Mahaboonthin (Buddharama Temple Värmdö), Bahman Tofighian (Svenska Bahaí’ì-samfundet), Ingrid Burström (Sensus studieförbund), Lea Fredriksson Ezer (Tillsammans för Sverige), Lennart Carlsson (Forn-Sed), Leyla Avzel, (Sveriges Muslimska Förbund och Universitetkyrkan), Sofia Camnerin (Sveriges Kristna Råd), stiftsprost Boel Hössjer Sundman. Foto: Eva-Maria Munck

Relevant överallt

Samordnaren Eva-Maria Munck konstaterar att interreligiösa frågor är viktiga. 

– Religionsmöten är relevanta på alla arenor, även här, säger Eva-Maria Munck. 

I samma tält hölls interreligiöst mingel för unga under lördagen i samarbete med Tillsammans för Sverige.

Tillsammans för Sverige jobbar för att skapa dialog mellan unga med olika religiösa, kulturella och socioekonomiska bakgrunder. Tidigare har organisationen bland annat varit verksam i Fryshuset.

Fakta: Järvaveckan

  • Järvaveckan är en årligt återkommande politikervecka som hålls på Spånga IP i Stockholm. 
  • Detta år hölls Järvaveckan mellan 29 maj - 1 juni. 
  • Här samlades företrädare för politiska partier, intresseorganisationer och företag för att diskutera politik och samhällsfrågor. 
  • Järvaveckan arrangeras av Stiftelsen The Global Village
  • Enligt Järvaveckans officiella hemsida så handlar veckan om att minska avståndet mellan de folkvalda politikerna och medborgarna samt öka förutsättningarna för alla medborgare att engagera sig politiskt.