Mötet är mandatperiodens första och ungefär 40 procent av ledarmötena är nya i sitt uppdrag.
Som vanligt inleddes kyrkomötet med en högtidlig mässa i Uppsala domkyrka med kunglig närvaro.
– Optimist kan man vara för sin egen del, men hoppfulla vill och behöver vi vara tillsammans. Det bästa arbetet är samarbetet, den största verkan är samverkan och den vackraste energin är den positiva synergin, sade ärkebiskop Anjte Jackelén under sitt nionde och sista inledningsanförande på kyrkomötet.
Om knappt en månad lägger hon ner sin stav efter drygt åtta år som ärkebiskop.
Högtidlig mässa
I år var både kungaparet och kronprinsessan Victoria på plats. Gudstjänsten leddes av Luleåbiskopen Åsa Nyström, som predikade över texten om Natanael under fikonträdet. Hon läste välsignelsen på nordsamiska och det förekom både texter och sånger på nordsamiska. Uppsala domkyrkas flickkör sjöng bland annat tre jojkar under ledning av Margareta Raab.
Omsorgen om kyrkan
Kyrkomötes ordförande Karin Perers, som vanligt klädd i folkdräkt, hälsade det nyvalda kyrkomötet välkomna till mandatperiodens första ordinarie kyrkomöte. Hon påminde om att nära en miljon människor deltog i kyrkovalet hösten 2021.
– Vi är valda att förvalta ett mandat. Gemensamt för det är omsorgen om kyrkan – tillsammans ska vi stärka kyrkan, sade Karin Perers.
Lever i orostid
Ärkebiskop Antje Jackelén konstaterade att vi lever i en orostid: "Efter en pandemi som lämnade djupa spår av sorg kom ett brutalt anfallskrig i Europa som vi inte vet var det slutar. Klimathotet ökar snabbt och tvingar allt fler till migration. Energi och ekonomi krisar. Vatten- och matsäkerhet brister."
Men ändå ser hon hopp:
– I Kristus är vi ett hoppets folk just därför att vi vet vad lidande innebär. Aldrig mindre än ett trovärdigt hopp som befriar till handlingskraft, det är vad vi ska förkunna och leva.
Fyller viktig funktion
En siffra som ärkebiskopen tycker ger hopp, är att andelen människor som i hög eller mycket hög grad instämmer i att Svenska kyrkan fyller en viktig funktion i samhället, har på fyra år ökat från 40 procent till 58 procent:
– I ett samhälle som ofta beskrivs som ett av världens mest sekulariserade är detta en anmärkningsvärd siffra.
– Under ett antal år har vi nu också kunnat se att gapet mellan ut- och inträden successivt har minskat. Utmaningarna är många – men vi ska inte acceptera bilden att alla siffror bara pekar nedåt. Det gör de inte.
Men ärkebiskopen varnade både för en slapp "låt gå-attiyd" och för en attityd av misstro mot varandra.
Efter gudstjänsten skedde det formella öppnandet av kyrkomötet som därefter förflyttas till universitetshusets aula för utskottsarbete.