KG Hammar: ”Jag unnade mig en omplantering till i livet”

KG Hammar, Svenska kyrkans ärkebiskop 1997-2006. Foto: Marcus Gustafsson

"Jag vet ju att det var många som klagade att jag hade valt bort Jesus och att jag bara pratade om Gud och Gud och Gud” säger KG Hammar om kritiken som kom fram under hans ärkebiskopstid när det gällde hans syn på Jesus. 

Lyssna på poddavsnittet nedan!

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ärkebiskop Jesus

KG Hammar, Svenska kyrkans ärkebiskop 1997-2006. Foto: Marcus Gustafsson

Vi ses i Stockholm, i ett rum på Skeppsholmen med utsikt över vattnet och med Strandvägen på andra sidan, för att spela in ett samtal för podden ”Var ska jag ställa Jesus”.

– Stockholm, det fanns inte i på min karta egentligen, säger skåningen KG Hammar född i Hässleholm och sedan boendes i Lund i många år, förutom åren på ärkebiskopsstolen i Uppsala.

Vacker stad

– Min fru Lotta hade bott tio år i Lund hos mig men hon är härifrån så att för henne har det varit att komma hem.

Det var under pandemin, som det blev några dagar i Stockholm, när KG Hammar och hans fru Lotta Fång inte kunde medverka på bokmässan utan istället skulle spela in samtal i Gamla stans bokhandel.

– Jag gick runt tidigt på morgnarna och tittade på denna vackra stad och tänkte att varför inte unna mig en omplantering, berättar KG Hammar i podden.

Valde livsväg

Det blir också ett samtal kring en andlig upplevelse i ungdomen, i en kyrka i Frankrike där han blev strandad, rädd och orolig en kväll när han liftade som 19-åring. En upplevelse som gjorde att han valde livsväg.

– Upplevelsen var så påtaglig och fyllde mig med tillit till att Gud ser mig.

Fakta: Lyssna på vår intervju med KG Hammar här!

Tiden som ärkebiskop 1997 till 2006 innebar att vara mitt i den största förändringen för Svenska kyrkan på 500 år, nämligen skiljandet från staten. Något som KG Hammar hade hoppas mer på och utvecklar i poddsamtalet.

– Jag hade trott att den här nya frikopplingen från staten skulle skapa kreativitet och arbetsglädje och och inte minst ansvarstagande från kyrkans lekfolk och medlemmar. Men istället blev det ganska ängsligt.

Hammarskjöld följeslagare

Han ser dock vissa lokala ljuspunkter där det finns många spännande, kreativa miljöer lokalt där man verkligen tar ansvar och drivs av idealitet.

I podden blir det också, ganska självklart ett samtal kring Dag Hammarskjöld. Hammarskjöld och hans efterlämnade reflektioner i boken ”Vägmärken” har varit KG Hammars följeslagare sedan 1984. Då deltog han i en grupp i Lunds domkyrka som använde ”Vägmärken” för samtal och meditation.

Nästan spionroman

Intresset för Hammarskjöld som under hösten 2024 resulterade i boken ”Den längsta resan” har fört Hammar in i spännande sammanhang. 

I samtalet berättar han om den internationella grupp han tillhörde som har arbetet med orsaken till Hammarskjölds död och som sedan rapporterat om detta till FN. Gruppen bildades efter att en kolonialforskare i England gett ut en bok som heter ”Who killed Hammarskjöld”.

– Hennes slutsats är ju att han blev mördad. Det var ett attentat. säger KG Hammar. Han berättar sedan om något som nästan låter som en spionroman, om gruppens arbete med högt uppsatta advokater, om Henning Mankells roll och om arkiv i Sydafrika, Storbritannien och USA som inte ville dela med sig av sina uppgifter kring flygkraschen.

Jesus öppnar

Sist i samtalet placerar KG Hammar Jesus. Under sin tid som ärkebiskop kritiserades han ibland för sin syn på Jesus.

– Jag vet en kritiker som sa,” jaja, det här med Gud, det kan ju alla människor ställa upp på. Men säg Jesus så får du märka att då krymper skaran genast.” Men Jesus är ju någon som öppnar upp, så som det första kristna upplevde honom. Han levde i den judiska traditionen, men letade efter de drag i judendomen som öppnade upp och som var universella, säger han.

Fakta: "Var ska jag ställa Jesus?"

Kyrkans Tidningens poddserie ”Var ska jag ställa Jesus” finns både på tidningens hemsida och på Spotify.

I podden tar kulturjournalisten Agneta Stefansson hjälp av kända personer för att svara på den fråga hon själv har brottats med efter sin egen uppväxt i kyrkan.

De som intervjuas är matprofilen Edward Blom, bloggaren ”Underbara Clara” Clara Lidström, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg, författaren Åsa Larsson och artisterna Gladys del Pilar, Py Bäckman och Samuel Ljungblahd,, radioprogramledaren Annika Lantz, prästen och satirtecknaren Kent Wisti, religionsvetaren David Thurfjell och artisten Gustaf Norén, journalisten Helena von Zweigbergk, komikern Karin Adelsköld., prästen Camilla Lif, programledaren Pekka Heino, och chefredaktören och författaren Göran Greider, Under hösten kommer avsnitt med författaren Lasse Berg, komikern Zinat Pirzadeh och artisten Tomas Andersson Wij.