Tiden som ärkebiskop 1997 till 2006 innebar att vara mitt i den största förändringen för Svenska kyrkan på 500 år, nämligen skiljandet från staten. Något som KG Hammar hade hoppas mer på och utvecklar i poddsamtalet.
– Jag hade trott att den här nya frikopplingen från staten skulle skapa kreativitet och arbetsglädje och och inte minst ansvarstagande från kyrkans lekfolk och medlemmar. Men istället blev det ganska ängsligt.
Hammarskjöld följeslagare
Han ser dock vissa lokala ljuspunkter där det finns många spännande, kreativa miljöer lokalt där man verkligen tar ansvar och drivs av idealitet.
I podden blir det också, ganska självklart ett samtal kring Dag Hammarskjöld. Hammarskjöld och hans efterlämnade reflektioner i boken ”Vägmärken” har varit KG Hammars följeslagare sedan 1984. Då deltog han i en grupp i Lunds domkyrka som använde ”Vägmärken” för samtal och meditation.
Nästan spionroman
Intresset för Hammarskjöld som under hösten 2024 resulterade i boken ”Den längsta resan” har fört Hammar in i spännande sammanhang.
I samtalet berättar han om den internationella grupp han tillhörde som har arbetet med orsaken till Hammarskjölds död och som sedan rapporterat om detta till FN. Gruppen bildades efter att en kolonialforskare i England gett ut en bok som heter ”Who killed Hammarskjöld”.
– Hennes slutsats är ju att han blev mördad. Det var ett attentat. säger KG Hammar. Han berättar sedan om något som nästan låter som en spionroman, om gruppens arbete med högt uppsatta advokater, om Henning Mankells roll och om arkiv i Sydafrika, Storbritannien och USA som inte ville dela med sig av sina uppgifter kring flygkraschen.
Jesus öppnar
Sist i samtalet placerar KG Hammar Jesus. Under sin tid som ärkebiskop kritiserades han ibland för sin syn på Jesus.
– Jag vet en kritiker som sa,” jaja, det här med Gud, det kan ju alla människor ställa upp på. Men säg Jesus så får du märka att då krymper skaran genast.” Men Jesus är ju någon som öppnar upp, så som det första kristna upplevde honom. Han levde i den judiska traditionen, men letade efter de drag i judendomen som öppnade upp och som var universella, säger han.