Nödläge för världen – ödestimma för Svenska kyrkan

KG Hammar, Petra Carlsson Redell, Sven Hillert ärkebiskop emeritus, professor, församlingspräst

Foto: Noah Berger

 Låt oss inte skrämma varandra med olika siffror. Det är både oärligt och ovärdigt en kyrka som vill kalla sig kristen.

Vart ska vi ta vägen om Svenska kyrkan säger nej till sin så viktiga skogsutredning? Om den kyrka vi tillhör inte vill se och höra hur skapelsen i vår tid suckar och våndas? Vi ser kosmos som Guds skapelse. Vi tror att livet och kärleken är mer värdefullt än något annat. Vi hör Guds kallelse att ge utrymme och lämna ifred, att vårda och restaurera. Och vi erfar hot mot livet, som världen aldrig tidigare sett. Så vart ska vi ta vägen, om den kyrka där vi lever våra liv beslutar att inte ändra sina handlingsmönster för livets skull?

Den mer-än-mänskliga skapelsen har ett omätbart värde oberoende av människans behov och begär. Som människor har vi att välja livet och stå i kärlekens tjänst. Vårt gemensamma uppdrag är att förvalta den värld som vi inte äger men är en del av. Och vi överlever bara i samklang med livet omkring oss. Det gäller jordens alla delar och självklart även skog och mark. Så kan biologiskt rika skogar aldrig ersättas av trädplantering, liksom fiskodling aldrig kan ersätta myllrande liv i hav.

Vi förstår att det finns kunskap om hur skog ska brukas för att på kort sikt ge största möjliga ekonomiska avkastning. Och vi vet att det finns en stolthet hos kyrkan över långa tider av effektivt skogsbruk. Men tiderna har förändrats. Så länge det traditionella skogsbruket rymdes inom jordens ramar kunde vi använda avkastningen till att predika och bedriva diakoni. Men idag måste vi bruka skogen med hänsyn till arternas samspel och urfolkens rätt och begränsa vårt uttag för att inte skogsbruket ska överrösta predikan och stå i vägen för kyrkans omsorg.

Det vi avstår och ger tillbaka till skogen och investerar i framtiden är mycket mindre än det som skogen har gett genom åren och ännu bidrar med. Det dribblas en hel del med siffror i den debatt som pågår. Men enligt Svenska kyrkans egna uppgifter utgjorde uttaget från skogen åren 2021-2023 i genomsnitt 2 procent av Svenska kyrkans samlade intäkter (1,5 procent 2023). Så även om ett naturnära skogsbruk de första åren skulle sänka intäkterna från skogen med 50 procent skulle Svenska kyrkans resurser inte minska med mer än 1 procent. Med solidarisk fördelning skulle ingen församling förlora mer än så.

Så låt oss inte skrämma varandra med olika siffror. Det är både oärligt och ovärdigt en kyrka som vill kalla sig kristen. Jesus sa aldrig att vi ska sätta pengarna först för att ha råd att tjäna Gud. Och den barmhärtiga samariern i Jesu liknelse sa inte att, om jag gör god vinst på min resa så ska jag betala mer för den slagne mannens vård på vägen tillbaka.

Bibeln har däremot en hel del att säga om nödläge och ödestimma. Livet var hotat också på Jesu tid, även om hoten då var mer lokala och regionala, medan vi idag påverkar allt större ekosystem och hotar hela den jord vi lever på. Därför är Bibelns ord om befrielse för hela skapelsen och fred och försoning för allt i himlen och allt på jorden högst relevanta i vår tid.

Och då kan inte en kyrka vara sist med att lyssna till ropen. Därför finns ett samband. Det är nödläge i världen. Och en ödestimma för Svenska kyrkan.

KG Hammar, ärkebiskop emeritus
Petra Carlsson Redell, professor
Sven Hillert, församlingspräst

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

15 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Arne Nilsen
Mycket bra skrivet! Tack!
Johan Andrén
Tack! Mycket bra skrivet. Den inledande frågan manar till eftertanke.
Kristina Palm
Väl formulerad text. Nu handlar det om att leva sitt kristliga omhändertagande budskap på riktigt. Att visa i handling.
Andreas Holmberg
Ja, här tror jag skribenterna har rätt. Önskar bara att de lät samma riskmedvetna försiktighetsprincip få råda även vad gäller döden, domen och evigheten. Som bl a Björn Wiman konstaterat i miljö- och klimatfrågan kan vi inte längre tro på "det automatiskt lyckliga slutet"
Sven Gunnar Persson
Tack för en tankeväckande artikel. Det handlar ju trots allt inte om att upphöra med ekonomisk avkastning från skogsbruket. Med lite större varsamhet och delvis förändrade brukningsmetoder får vi en begränsad avkastning. Minskningen kompenserar vi solidariskt i hela kyrkan samtidigt som vi får glädjas åt skyddet för biologisk mångfald ökar liksom möjligheten att koldioxidbindningen ökar åtminstone i 40-70 års perspektivet. Stolt över att tillhöra ett stift som vågar vara positiv till utredningens inriktningen samtidigt som även vi ser att förändringen kommer att ta tid och bör ske stegvis och med omfattande utvärderingar längs vägen.
BGOL
"Himlen skall lösas upp som rök, jorden slitas ut som en klädnad och dess invånare dö som flugor. Men min hjälp varar i evighet" (Jes 51:6). Ett viktigt perspektiv i den yttersta tid där vi lever. Jesus, Guds Son och Anden, vår tröst visar oss vad som består när allt annat tar slut.
Marcus Tergel
Rätt. Här visar kyrkan vägen som gått exempel att följa. I en demokrati bestående av rättigheter och skyldigheter är en moraliska skyldighet i att vi alla i samhället verkar för ett hållbart samhälle. Den breda vägen med kortsiktiga, reaktionära, bakåtsträvande krafter leder fel. Låt oss vara spjutspetsar mot en miljötekniskt välfärds industrialisering istället för klassisk rovdrifts industri. Levande träd kommunicerar med varandra via rötterna och de behövs också skapelsen.
Linda Fryklund BA förtroendevald Sofia församling Stockholm
Men skogen är ju Sveriges guld och ska hanteras varsamt. Visst lider den av torka, av plastpartiklar, av milda vintrar och sjukdomar. En utredning som inte tar hänsyn till något av detta är inte bra för någon. Bättre att kyrkan ber sina medlemmar att tänka till i den privata sfären och församlingens egendom.
Elisabeth Edström
TACK KG Hammar, Petra Carlsson Redell och Sven Hillert!! Jag skriver under på vartenda ord och känner hoppet spira. Svik oss inte bästa skogsförvaltare.
Joachim
Tyvärr har miljödebatten återigen reducerats till för eller emot. Antingen eller. Tråkigt, men dessvärre ett klassisk förhållningsätt i en tid präglat av förenklingar och kategoriseringar. Jag tror väldigt få är kritiska till ett mer hållbart skogsbruk. Däremot råder det ett rättmätigt ifrågasättande av utredningens brister och att åberopad forskning är obeprövad och för viljestyrd. Klimatfrågan är för viktig för att styras av naivitet och en förenklad världsbild. Utredningen måste tåla en kritisk granskning utan att det för den sakens skull innebär att det finns krafter som skulle vara emot ett hållbart miljötänk. Tvärt om. Nu gäller det att göra rätt. Då krävs ett rejält underlag av en bred forskning. Och slutligen - ekonomi och miljö måste inte alltid stå som motsatser. Tvärt om, som världen ser ut idag måste det finnas ekonomisk vinst för att miljöfrågan ska ha en chans. Det kan vi tycka vad vi vill om, men dessvärre ser det ut så.