Kumla försvårar för koppartjuvarna - här slipas skruvarna av

koppar

Koppartjuvar göre sig icke längre besvär vid Hardemo kyrka. Stuprören sätts nu fast med kopparbyglar i plattjärn som skruvas fast i fasaden med skruvar som sedan slipas av. Foto: Mikael M Johansson

När kopparstölderna sveper över landet funderar församlingar på att ersätta de nedslitna kopparstuprören med plåt. Men Kumla pastorat tror sig ha hittat en annan lösning.

I julas drabbades Kumla pastorat av tre stölder under två veckor och flera stuprör försvann från Hardemo kyrka. Det var inte första gången. För tre år sedan länsades samma kyrka på kopparstuprör och i samma veva plockades ett tak i koppar ner från Sankt Olofs kapell i pastoratet.

Men nu ska det vara slut med stölderna, hoppas kyrkogårdschef Magnus Bergdahl. Tillsammans med den lokala plåtslagarfirman har han tagit fram en ny och mer stöldsäker konstruktion för stuprören.

– Jag vägrade acceptera att vi inte skulle fortsätta ha kopparrör. Men vi var tvungna att hitta på något för att inte bli bestulna på dem hela tiden.

"Omöjligt att slita ner kopparrören för hand"

Stuprören utrustas med tre kopparbyglar i plattjärn som placeras ut med 1,5 meters mellanrum och skruvas fast i fasaden med rostfria franska skruvar som sedan slipas av.

Magnus Bergdahl

– Det blir omöjligt att slita ner kopparrören för hand. För att få ner dem måste du använda högljudda maskiner som låter mycket och som tar tid. 

Magnus Bergdahl uppskattar att det kommer bli några tusen kronor dyrare per rör med den nya konstruktionen. Men det är det värt, tycker han.

– Vi har inte sett konsekvenserna än, men jag tror att vi kommer landa i att försvårandet för tjuvar och banditer är av sådan dignitet att de väljer enklare objekt i stället.

Frustrerad över situationen

Flera kyrkor i Örebroområdet med omnejd drabbades av stölder i höstas och vintras. Viby kyrka, 1,5 mil från Hardemo kyrka, blev av med stuprör och hängrännor. Kyrkoherden Benjamin Lundqvist hade monterat spårsändare i ett av stuprören eftersom det inte heller var första gången Viby kyrka fick påhälsning av tjuvar. Men tyvärr hade batteriet tagit slut.

– Vi vet inte än om vi ska lägga 75 000 på nya kopparrör eller hälften på något som liknar det, säger Benjamin Lundqvist.

– En del säger att det är självklart att man ska sätta upp något annat nästa gång, men det kan jag bli frustrerad av. Varför ska kriminella sätta agendan för kulturarvet?

kopparstölder

Tillsammans med en plåtslagarfirma har kyrkogårdschef Magnus Bergdahl tagit fram en mer stöldsäker konstruktion för stuprören. Foto: Mikael M Johansson

Nya stuprör i målad plåt

Näsby Fellingsbro församling som också drabbats av stöldvågen har däremot beslutat om att sätta upp nya stuprör i målad plåt.

– Om vi skulle sätta upp koppar igen känner vi att vi lika gärna skulle kunna tejpa upp några tusenlappar, säger kyrkoherde Per Kallin Pålsson.

Han uppskattar att plåtstuprör till två kyrkor ändå kommer kosta runt en kvarts miljon kronor totalt.

– Det är frustrerande och så fruktansvärt onödigt. Skrotvärdet för den stulna kopparen ligger bara på några tusen.

kopparstölder

Klas Johansson reparerar en kopparplåt som slets sönder när de rev ner kopparrören. Foto: Mikael M Johansson

Ovanligt många ansökningar

Förändringar av kyrkor byggda före 1940 kräver tillstånd från länsstyrelsen. Länsstyrelsen i Örebro har fått ovanligt många ansökningar om dispens att sätta upp stuprör i annat material än koppar den senaste tiden. Det länsstyrelsen tittar på i sin bedömning är om materialet i sig är viktigt för kyrkans kultur­historiska värde eller inte. Är det till exempel en kyrkobyggnad med koppartak kan avvattningssystem i koppar vara viktigt för det samlade helhetsintrycket, men om det är en medeltida kyrka med skiffer- eller spåntak har det mest sannolikt inte suttit rännor i koppar där ursprungligen och då kan bedömningen bli ”snällare”.

Örebro länsstyrelse har samrått med övriga länsstyrelser i frågan och Riksantikvarieämbetet som har nationellt ansvar för Sveriges kulturarv har informerats.

– Det viktiga är att länsstyrelserna gör en individuell bedömning utifrån de värden och förutsättningar som finns på platsen, säger Hugo Larsson, utredare på Riksantikvarieämbetet.

Han berättar att de senaste fem åren har enbart två procent av alla dispensansökningarna avslagits.

– Jag tror man kan hantera stöldproblematiken inom ramen för befintligt regelverk.

Fakta: Antal kopparstölder

2016: 16

2017: 30

2018: 45

2019: 23

2020: 26

2021: 35

2022: 25

2023: 75

Fakta: Kopparpriset i dollar per ton

2016: 4 790

2017: 5 930

2018: 7 004

2019: 6 478

2020: 5 640

2021: 9 227

2022: 9 925

2023: 8 979

2024: 8 647

Priserna är hämtade från mars månad varje år.

Taggar:

Brottslighet

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.