KyrkA stäms av annat fack

Kyrkans akademikerförbind stäms inför Arbetsdomstolen för felaktigt avskedande av en anställd. Det är mycket ovanligt att fack stämmer varandra i personalärenden, säger SSR:s förbundsjurist Mikael Smeds. Foto: Marcus Gustafsson, Claudio Bresciani/TT, SSR

SSR: Har gjort sig skyldig till felaktigt avskedande av tidigare anställd

 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kyrkans akademikerförbind stäms inför Arbetsdomstolen för felaktigt avskedande av en anställd. Det är mycket ovanligt att fack stämmer varandra i personalärenden, säger SSR:s förbundsjurist Mikael Smeds. Foto: Marcus Gustafsson, Claudio Bresciani/TT, SSR

Kyrkans akademikerförbund (KyrkA) har gjort sig skyldig till ett felaktigt avskedande av en tidigare anställd på KyrkA:s kansli, menar Akademikerförbundet SSR som har lämnat in en stämningsansökan till arbetsdomstolen mot KyrkA..   

Enligt stämningsansökan har den anställde på uppdrag av styrelseledamöter i KyrkA ställt samman en rapport om KyrkA:s kanslis ekonomiska rutiner och personalomsättning.

SSR menar att KyrkA varslat sin medarbetare om avsked på grund av att hen upptäckt att det förekommit ekonomiska oegentligheter och att detta är att utsätta en anställd för repressalier i strid mot lagen.  

Förbundet anser att avskedandet skett utan att det funnits någon grund för kritik mot personens yrkesutövning, och dessutom att KyrkA spridit rykten som skadat den tidigare medarbetarens möjligheter att få nytt arbeta inom sitt yrkesområde.

Mikael Smeds, förbundsjurist på SSR säger att detta är ett ovanligt ärende.

Det var länge sedan jag hörde talas om att ett fack stämmer ett annat, rörande ett personalärende.

När vi gjorde rättshjälpsbedömningen gjorde vi som vi brukar när vi inte lyckats nå förlikning, vi gjorde en bedömning av om det finns en rimlig chans till framgång i domstol. Vi tog inte hänsyn till att arbetsgivaren i detta fall är ett annat fackförbund, säger han.

SSR begär att KyrkA ska betala 200 000 kronor i skadestånd, plus ett skadestånd som motsvarar den lön som skulle ha utbetalats från december, då KyrkA avskedade den anställde, fram tills domen faller.   

Bror Holm, förbundsordförande för KyrkA har en annan bild:

Vår uppfattning är att den tidigare anställde inte uppfyller förutsättningarna för att vara en visselblåsare. Vi har uppfattat det som att hen har haft en egen agenda, att bli förbundsdirektör, har varit illojal, brutit mot sin lojalitetsplikt och tjänstesekretess, säger han och fortsätter: 

Den anställde har också stämt tidigare arbetsgivare, så detta är inte konstigt.

Den tidigare anställde svarar genom sitt ombud att hen inte vill kommentera KyrkA:s uppgifter vidare..

Fakta: Vad händer nu?

Arbetsdomstolens jurister ska först av granska om det är arbetsdomstolen eller tingsrätten som är behörig att behandla ansökan.

Om Arbetsdomstolen är behörig är den vanliga gången att kompletteringar till ansökan begärs in från anmälaren, om det behövs. Sedan fattas beslut om stämning, motparten delges stämningen och får komma in med svaromål.

Parterna möts därefter vid en muntlig förberedelse då målet gås igenom, parternas ställningstagande och vad som ska prövas tydliggörs. En eventuell förlikning kan ske i detta skede.

Sker ingen förlikning planeras för målets fortsatta avgörande. Bevisning begärs in och sedan kallas till huvudförhandling. Om det aktuella målet ska avgöras av Arbetsdomstolen och förlikning inte sker, kommer huvudförhandlingen sannolikt iatt äga rum efter sommaren. 

Källa: Arbetsdomstolen