Christofer Wilson, kyrkoherde i Hägerstens församling, gör klart från början: policyarbete är viktigt och medarbetarna som engagerar sig i frågorna gör ett jättebra jobb.
Samtidigt undrar han: ”Ska Svenska kyrkan vara engagerad i allt? Och om vi nu jobbar med ett antal frågor – vad händer med de frågor vi inte arbetar med? Och vad ska vi tillåta arbetet att kosta?
– I fjol arbetade min församling med två viktiga policyprojekt, Regnbågsnyckeln och miljöcertifiering. Som så många andra policyarbeten i Svenska kyrkan föreskriver pedagogerna bakom projekten en process som bygger på utbildning och medskapande av hela personalstyrkan, snarare än toppstyrning genom checklistor och formulär.
Christofer Wilsons första invändning handlar om pengar. Material och projektledning tillhandahålls av stift och studieförbund. Kostnaden för det är inte jättestor i sammanhanget, säger han. Det är i stället personalkostnaderna som drar i väg.
– Regnbågsnyckeln stadgar en tre timmar lång grundutbildning samt sju gruppmöten à 45 minuter för alla anställda och 70 procent av de förtroendevalda. Till detta kommer instuderingstid inför gruppträffarna. I vårt fall talar vi om 60-talet anställda och minst 17 förtroendevalda.
Den genomsnittliga timlönen inklusive sociala avgifter för en anställd är 328 kronor förklarar Christofer Wilson. Timkostnaden för hela arbetslaget är drygt 180 000 kronor. Mötesarvodet för förtroendevalda är 750 kronor. Varje utbildningstillfälle för 17 deltagare kostar alltså omkring 13 000 kronor.
– Genomför man hela programmet blir den sammanlagda kostnaden lågt räknat 260 000 kronor, säger han. Miljödiplomeringen har ett annat upplägg men hela arbetslaget måste aktiveras genom utbildning, inventering, målskrivning och uppföljning. Vi kommer tidsmässigt snabbt upp i samma som mångfaldsarbetet.