Kyrkomötet 2019 var tematiskt och enbart motioner om undervisning behandlades. På grund av pandemin blir även den fria motionsrätten i år begränsad. Beslut ska bara fattas om kyrkostyrelsens skrivelser, motioner som anknyter till dessa eller verksamhetsberättelser som lämnats av kyrkomötets nämnder.
Sedan tidigare finns ett förslag om att ha ett tematiskt kyrkomöte även 2021.
– Vi förstår att vi inte kan genomföra det. Nästa år måste vi ha ett kyrkomöte med fri motionsrätt, säger Karin Perers.
Beslutet som fattades på tisdagen är formellt en skriftlig överenskommelse, som nomineringsgrupperna upprättat. Beslutet innebär vissa avsteg från kyrkoordningen och kyrkomötets arbetsordning.
– Men avsteget hade varit ännu större om vi inte hade genomfört ett kyrkomöte. Nästa år hoppas vi att pandemin klingat av och att vi kan ha ett helt vanligt, klassiskt kyrkomöte, säger Karin Perers.
Det finns flera utmaningar med ett digitalt kyrkomöte. Nils Warmland, kyrkomötets administrativa chef, säger att kyrkomötets struktur i alla tider byggt på fysiska möten, även om beredning och beslutsfattande de senaste åren haft vissa digitala inslag.
– Jag skulle tro att den största digitala utmaningen finns i debattsituationen, det vill säga att ha skärmen som talarstol.
Vilka är de viktigaste frågorna att tänka på, för att säkerställa den demokratiska processen?
– Oavsett formen för kyrkomötet är det viktigt att alla tjänstgörande ledamöter har samma förutsättningar, rättigheter och möjligheter att göra sina röster hörda. En förutsättning för det är att alla ska ha tillgång till rätt utrustning, och att man ska kunna delta från en plats med goda uppkopplingsmöjligheter.
Teknisk support ska finnas att tillgå och om ledamöternas uppkoppling skulle krångla ska det också gå att ringa in och delta.
– Av erfarenhet från jämförbara digitala möten vet vi att det behöver finnas en plan B att ta till för att alla ledamöter tryggt ska kunna känna att de kan medverka, oavsett saker som kan hända med tekniken.