Kyrkomötet hålls i enklare form och på distans

Foto: FOTO: MIKAEL M. JOHANSSO

På grund av pandemin och myndigheternas restriktioner genomförs kyrkomötet digitalt.

Antalet ledamöter som deltar i plenum begränsas och enbart motioner om ekonomi och verksamhet behandlas.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Foto: FOTO: MIKAEL M. JOHANSSO

Kyrkomötet 2020 genomförs i förenklad form och på distans. Det kom kyrkomötets nomineringsgrupper och presidium överens om i tisdags eftermiddag.

– Vi hade naturligtvis alla önskat att det skulle vara annorlunda. Men pandemin rår ingen på och vi anser att vi har ett stort ansvarar att följa rekommendationerna från myndigheterna, då kyrkan vill vara en förebild, säger kyrkomötets ordförande Karin Perers.

Beslutet har föranletts av en mer än två månader lång dialog mellan presidiet och kyrkomötets gruppledare, säger Karin Perers.

–  Vi är alla eniga om det här beslutet.

Kyrkomötets första session ska hållas som planerat i månadsskiftet mellan september och oktober, men blir en dag kortare. Alla de olika utskotten möts digitalt och alla ordinarie ledamöter deltar. Den inledande gudstjänsten i Uppsala domkyrka kommer också att firas, men enligt myndigheternas restriktioner.

Även kyrkomötets andra session i november blir en dag kortare och antalet ledamöter som deltar i plenum begränsas till 43 i stället för 251.  Utöver det deltar en representant från utlandskyrkan, samt biskoparna och tjänstemännen. Antalet röstberättigade ledamöter från de olika nomineringsgrupperna har tagits fram baserat på den procentuella fördelningen av ordinarie mandat.

– Respektive grupp har förtroende att ta fram vilka ledamöter det blir. Men i beslutet finns en ambition om att hela landet ska vara representerat.

Gruppmöten genomförs som vanligt, men digitalt, i anslutning till kyrkomötet. Alla ledamöter deltar. Plenumdebatten kommer att direktsändas, så alla ledamöter och intresserade kan följa den.

Bara kyrkomötets presidium, sekreteraren och några tjänstemän kommer att vara på samma fysiska plats, troligtvis på kyrkokansliet i Uppsala, säger Karin Perers.

Kyrkomötet 2019 var tematiskt och enbart motioner om undervisning behandlades. På grund av pandemin blir även den fria motionsrätten i år begränsad. Beslut ska bara fattas om kyrkostyrelsens skrivelser, motioner som anknyter till dessa eller verksamhetsberättelser som lämnats av kyrkomötets nämnder.

Sedan tidigare finns ett förslag om att ha ett tematiskt kyrkomöte även 2021.

– Vi förstår att vi inte kan genomföra det. Nästa år måste vi ha ett kyrkomöte med fri motionsrätt, säger Karin Perers.

Beslutet som fattades på tisdagen är formellt en skriftlig överenskommelse, som nomineringsgrupperna upprättat. Beslutet innebär vissa avsteg från kyrkoordningen och kyrkomötets arbetsordning.

– Men avsteget hade varit ännu större om vi inte hade genomfört ett kyrkomöte. Nästa år hoppas vi att pandemin klingat av och att vi kan ha ett helt vanligt, klassiskt kyrkomöte, säger Karin Perers.

Det finns flera utmaningar med ett digitalt kyrkomöte. Nils Warmland, kyrkomötets administrativa chef, säger att kyrkomötets struktur i alla tider byggt på fysiska möten, även om beredning och beslutsfattande de senaste åren haft vissa digitala inslag.

– Jag skulle tro att den största digitala utmaningen finns i debattsituationen, det vill säga att ha skärmen som talarstol.

Vilka är de viktigaste frågorna att tänka på, för att säkerställa den demokratiska processen?

– Oavsett formen för kyrkomötet är det viktigt att alla tjänstgörande ledamöter har samma förutsättningar, rättigheter och möjligheter att göra sina röster hörda. En förutsättning för det är att alla ska ha tillgång till rätt utrustning, och att man ska kunna delta från en plats med goda uppkopplingsmöjligheter.

Teknisk support ska finnas att tillgå och om ledamöternas uppkoppling skulle krångla ska det också gå att ringa in och delta.

– Av erfarenhet från jämförbara digitala möten vet vi att det behöver finnas en plan B att ta till för att alla ledamöter tryggt ska kunna känna att de kan medverka, oavsett saker som kan hända med tekniken.

 

Fakta: Kyrkomötet 2020

Utskotten möts för överläggningar digitalt, alla ordinarie ledamöter närvarar.

Antalet ledamöter som deltar i plenum och har rösträtt minskas från 251 till 44.

Mandatfördelning enligt: S: 13, POSK: 7, C: 6, SD: 4, BA: 4, ÖKA: 2, FK: 2, ViSK: 2, KR: 1, FiSK: 1, MPSK: 1, samt utlandsförsamlingarna: 1.

Bara motioner som anknyter till kyrkostyrelsens skrivelser och verksamhetsberättelser från kyrkomötets nämnde kommer att behandlas.