Lasse Berg: "Under mitt liv har världen blivit så otroligt mycket bättre"

Upptäckarlustan började med ett starkt intresse av fågelskådning som har lett författaren Lasse Berg ut i världen. I podden "Var ska jag ställa Jesus" funderar han över placeringen av Jesus. Foto: Mikael M Johansson

"Vi behöver skriva om berättelsen om människan", säger författaren Lasse Berg som genom sina många resor och samtal med forskare fick en ny syn på historien. Det berättar han i podden ”Var ska jag ställa Jesus”. Lyssna på avsnittet nedan!

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Upptäckarlustan började med ett starkt intresse av fågelskådning som har lett författaren Lasse Berg ut i världen. I podden "Var ska jag ställa Jesus" funderar han över placeringen av Jesus. Foto: Mikael M Johansson

Lasse Berg, bland annat känd från böckerna om Kalahari, tar emot i sin lägenhet i centrala Uppsala. Här har han och hans fru Ingrid sin bas.

Lasse är glad över en lyckad höftledsoperation och just nu pågår rehabilitering, men det är inte något som hindrar honom från att, tillsammans med sin fru, planera nya resor. Längtan efter att resa fanns redan som barn och ung, berättar han i poddsamtalet. Det började med att han lämnade den fasta meterologtjänsten hos flygvapnet. 

– Alla som har varit stridspiloter vet att det är drygt och tråkigt och det tyckte jag också. Så att jag sa upp mig, för jag ville ut i världen och liksom bli upptäcktsresande, berättar Lasse Berg.

Bevittnade något ovanligt 

Sagt och gjort, han träffade en jättetrevlig tjej och frågade om hon ville följa med till Nepal.

– Där upptäckte jag världen och det förändrade mitt liv. Fattigdomen och  alla fruktansvärda saker jag såg och jag bestämmer för att så att jag bestämde mig för att nu ska jag ägna mitt liv åt att berätta om det här.

Så blev det. Genom sina resor har Lasse Berg samlat material till böcker, föreläsningar, filmer, radioprogram där han har delat med sig av det han sett. Någonstans hände det dock något. I poddsamtalet berättar han om hur det vände. 

– Jag fick bevittna något som var väldigt oväntat, att under mitt liv har världen blivit så otroligt mycket bättre. 

Fel bild av urmänniskan

I podden  berättar han om flytten till Afrika och mötet med bushmännen i Kalahariöknen.

Fakta: Lyssna på avsnittet

– Jag blev så otroligt tagen av hur annorlunda deras liv var mot bilden av urmänniskan, alltså den här bilden att urmänniskans liv skulle vara hårt och våldsamt, berättar Lasse Berg något han utvecklar och förklarar i poddsamtalet. Det blir ett samtal om hopp, positiv utveckling mitt i allt och om hur Jesus och människan har samma egenskap. Något som kan rädda oss. 

Den senaste boken "Tillsammans. Människan som människans räddning" som kom i år förmedlar samma hoppfulla syn på människan.

Klara det tillsammans

Det blir också ett samtal kring den stora tragedi som drabbade honom och hans fru Ingrid, när deras dotter Linda dog i en tragisk olycka. När de fick beskedet var de i Johannesburg, Linda hade dött hemma i Sverige och de båda makarna hade nästan inga ord de där första timmarna. 

– Jag började ordna med resa så att vi kunde komma till Sverige nästa dag. Sen satte jag mig och tog Ingrids hand  och så sa hon bara de här orden: ”Vi ska klara det tillsammans.” Och så jag kände att, ja, jag kommer inte dö av det här, vi, vi, vi ska klara det tillsammans, men livet förändras ju totalt.

Lasse Berg placerar Jesus på en plats som knyter ihop hans livsresa och erfarenheter. 

Fakta: "Var ska jag ställa Jesus"

Kyrkans Tidningens poddserie ”Var ska jag ställa Jesus” finns både på tidningens hemsida och på Spotify.

I podden tar kulturjournalisten Agneta Stefansson hjälp av kända personer för att svara på den fråga hon själv har brottats med efter sin egen uppväxt i kyrkan.

De som intervjuas är matprofilen Edward Blom, bloggaren ”Underbara Clara” Clara Lidström, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg, författaren Åsa Larsson och artisterna Gladys del Pilar, Py Bäckman och Samuel Ljungblahd,, radioprogramledaren Annika Lantz, prästen och satirtecknaren Kent Wisti, religionsvetaren David Thurfjell och artisten Gustaf Norén, journalisten Helena von Zweigbergk, komikern Karin Adelsköld., prästen Camilla Lif, programledaren Pekka Heino, och chefredaktören, författaren Göran Greider och KG Hammar, ärkebiskop emeritus, Under hösten kommer avsnitt med komikern Zinat Pirzadeh och artisten Tomas Andersson Wij.