Majoritet i utskott ser inte problemet med dagens valsystem

Kyrkomötet

Louise Callenberg är ordförande i organisationsutskottet. Organisationsutskottet tycker inte att kyrkomötet ska rösta igenom en motion om att utreda indirekta val. Foto: Magnus Aronsson/Ikon, Mikael M Johansson

Indirekta val riskerar att ta död på det demokratiska engagemang som finns hos medlemmarna, menar organisationsutskottet. I sitt utskottsbetänkande yrkar man avslag på motion om indirekta val.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kyrkomötet

Louise Callenberg är ordförande i organisationsutskottet. Organisationsutskottet tycker inte att kyrkomötet ska rösta igenom en motion om att utreda indirekta val. Foto: Magnus Aronsson/Ikon, Mikael M Johansson

Organisationsutskottet föreslår kyrkomötet att avslå motionen “parlamentarisk utredning om indirekta val”. 

Motionen är skriven av Sven Gunnar Persson, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk), Amanda Carlshamre (Posk), Per Lindberg (Posk), Bengt Kjellgren, Borgerligt alternativ (BA), Olle Reichenberg (BA), Leif Nordlander, Frimodig kyrka (FK), Berth Löndahl (FK), Åsa Nyström, biskop i Luleå stift och Åke Bonnier, biskop i Skara stift. 

Motionärerna vill se en utredning, med bred förankring, som leder fram till förslag på hur man kan utforma indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte. 

Ingen ny fråga för kyrkomötet

Indirekta val har diskuteras i kyrkomötet flera gånger tidigare, bland annat 2021 och 2017

I organisationsutskottets betänkande rörande årets motionen, refererar utskottet till det betänkande man lämnade förra året. Förutom att ha en bred parlamentarisk förankring, menar utskottet att kyrkomötet behöver vara överens om vad utredningen syftar till att lösa, innan en utredning av det här slaget görs. 

– Utskottets majoritet ser inte problemet med dagens valsystem, men för organisationsutskottet är det också viktigt att spegla fler perspektiv som lyftes i överläggningarna. Det finns nomineringsgrupper i utskottet som anser att systemet är problematiskt och det ligger bland annat till grund för deras motion, säger Louise Callenberg (S), ordförande i Organisationsutskottet. 

"Finns en stolthet över det demokratiska arbetet"

I betänkandet framhåller utskottet att det är oroligt för att det engagemang och den mobilisering som finns hos Svenska kyrkans medlemmar, skulle gå förlorat vid indirekta val. 

– Majoriteten i utskottet ser att det finns en stolthet över det demokratiska arbetet som sker i och med dagens system. Det är en miljon medlemmar som går och röstar och det finns inget motsvarande trossamfund eller ideell förening som har den typen av engagemang för sin verksamhet, säger Louise Callenberg. 

Hon säger att det fanns stort stöd i utskottet för att avslå motionen. 

Reserverar sig mot beslutet

Sven Gunnar Persson (Posk), Per Lindberg (Posk), och Anette Nordgren, representant för utlandsförsamlingarna, har reserverat sig mot beslutet. 

I reservationen argumenterar de för att det finns problem med dagens valsystem. Att det finns en svag koppling till församlingen, som är den grundläggande enheter, ett lågt valdeltagande och stora kostnader. De menar att det positiva engagemang som finns i dagens valsystem även kan uppkomma vid indirekta val. 

Även Elisabeth Kullenberg (BA) har reserverat sig mot beslutet.

Fakta: Valsystem i Svenska kyrkan

  • Direkt val innebär att alla röstberättigade väljare utser ledamöter till de styrande organen. Indirekt val innebär att ledamöterna väljs av elektorer.  
  • Fram till 1997 valdes ledamöter i stiftsfullmäktige och kyrkomötet av elektorer från församlingsnivån.
  • År 2000 infördes direkta val till alla nivåer i Svenska kyrkan: församlings-, stifts- och nationell nivå.
  • 2017 gav kyrkomötet i uppdrag till kyrkostyrelsen att återkomma med en konsekvensanalys av direkta och indirekta val, efter flera motioner om ämnet. I analysen framgår att både direkta och indirekta val är att betrakta som demokratiska.