Bollnäs pastorat har i omgångar pausat renoveringen av Hanebo kyrka och inte påbörjat renoveringen av Undersviks kyrka eftersom de inte haft material till takläggningen. Men Magnus Hedegård, vd på företaget Kyrktak AB i Norrköping, känner inte igen bilden av att det skulle vara omöjligt att få tag på virke till spåntak.
– Vi har synnerligen god tillgång på kärnfura. Vi har inga problem att få tag på de mängderna vi ska ha. Vi köper mellan 1 000 och 1 500 kubikmeter kärnfurustockar per år.
Köper stockar från Finland
Hans företag har en fabrik i Finland där man tillverkar alla möjliga varianter av spån som behövs till olika typer av renoveringar. Stockarna kommer från nordöstra Finland där det finns ett samarbete med ett sågverk som sorterar ut de stockar som kan vara lämpliga för kärnvirke. Det rör sig om träd som måste vara minst 150 år gamla.
Kyrktak AB har det senaste året bland annat gjort arbeten på Seglora kyrka på Skansen, Västervål klockstapel i Eskilstuna, Lovö kyrka på Drottningholm utanför Stockholm och Odensvi kyrka i Småland.
– Vi uppskattar att vi monterar uppemot 4 000 och 5 000 kvadrat per år, säger Magnus Hedegård.
– Jag har inga problem att få tag i material, men just nu är det mycket att göra. Vi är upphandlade på entreprenadsidan hela 2023 och har fyra kyrkor som ska läggas om nästa år.
Kyrkan borde ta fram svenskt virke
Innan kriget köpte Magnus Hedegårds bolag precis som många andra även in stockar från Ryssland.
– Ryssland är en guldgruva när det gäller kärnfurustockar. Men vi har hela tiden köpt av norra Finland med så när butiken stängde helt så fick jag jobba rätt hårt för att ställa om alla våra leverenasen till Finland. Det har i sin tur inneburit en kostnadsökning.
Magnus Hedegård känner själv inte till någon annan svensk företagare som importerar kärnvirke från Finland och han tror inte heller att det är en lösning som kan långsiktigt kan täcka upp hela behovet av kulturvirke i Sverige. Att Svenska kyrkan borde satsa på att försöka få fram virke ur sin egen förvaltade skog framöver tror han är en bra idé.
– Vi kommer alltid ha ett kulturarv att förvalta i Sverige och det går åt väldigt mycket virke. Man måste tänka om när man bedriver skogsbruk och inte plantera en liten tallplanta som man tar ner efter 70 år.