Möten i gallerian – så gjorde församlingarna

Elisabet Munro är präst i Danderyds församling. Mitt i Mörby centrum finns en gammal kyrkbänk placerad där präst, diakon eller någon annan från Danderyds församling finns tillgängliga varje onsdagskväll. Foto: Mikael M Johansson

Församlingarna som möter människor i köpcentrum. Så jobbar kyrkan i Mörby, Avesta och Gränby.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Elisabet Munro är präst i Danderyds församling. Mitt i Mörby centrum finns en gammal kyrkbänk placerad där präst, diakon eller någon annan från Danderyds församling finns tillgängliga varje onsdagskväll. Foto: Mikael M Johansson
Mörby centrum: Kyrkbänk och egen lägenhet
Kyrkbänken mitt i Mörby centrum. Präst, diakon eller någon annan från Danderyds församling finns tillgängliga varje onsdagskväll.

I en tvårumslägenhet på femte våningen i Mörby centrum bjuder Svenska kyrkan på frukost, andakt och barnlek.

Den är ljust inredd med ett litet pentry och ett vardagsrum med en grå soffgrupp, en bokhylla fylld med psalmböcker och två färgglada affischer på väggen.

Vägg i vägg ligger ett litet kapell.

Andrum startade 2001. Mörby centrums ledning var mycket positiv till kyrkans närvaro och erbjöd en lokal.

– Vi vill erbjuda gemenskap i kristen miljö. Det är ett sätt att skapa kontakt, att vara kyrka och att såga trösklarna. Det finns ett behov att få prata och bli sedda som människor, säger tillförordnade kyrkoherden Elisabet Munro.

✔ På måndagsmorgnar bjuder man på kaffe.

✔ På fredagar dukar man upp riktig frukost till församlingsborna.

✔ På onsdagar firar man andakt i den lilla lägenheten på femte våningen.

✔ Två gånger i veckan är det öppen barnverksamhet.

Shoppingpaus eller väntan på bussen. Den gamla kyrkbänken i grönt och blått välkomnar alla att slå sig ner för en stunds vila.

På onsdagar klockan 15.00 och 16.30 kan man få sällskap om man vill. Då bemannas bänken av en präst, diakon eller pedagog från församlingen.

– Det är riktigt mysigt att sitta där, säger Elisabet Munro. Jag försöker att vara inbjudande som präst men inte påflugen. Under den stund jag sitter där kanske det kommer en gammal konfirmand eller någon som väntar på bussen. Ibland blir det en första kontakt med Svenska kyrkan.

Avesta galleria: Butik med många möten
Butiken har blivit en mötesplats med både varor och samtal.

Avesta-Grytnäs och By-Folkärna pastorat flyttade in i Avesta galleria för fem år sedan.

I en stor affärslokal säljer kyrkan Fairtrade-produkter - godis, kryddor, kaffe, te, leksaker och smycken. Dessutom linne från ett väveri i Litauen.

Lokalen rymmer också en soffgrupp.

Mötesplatsen är bemannad med personal från de båda pastoraten och volontärer alla dagar i veckan och har samma öppettider som de övriga butikerna i gallerian.

– Här vill vi visa på Svenska kyrkan, vara en missionerande och diakonal plats. I och med att cirka 34 personer från Svenska kyrkan finns i butiken på ett rullande schema så når vi oerhört många människor, säger Kerstin Berglund, diakon och föreståndare.

Men de serverar inte kaffe – de vill inte konkurrera med andra kaféer i köpcentrumet.

12 500 personer besökte mötesplatsen i fjol, dagligen mellan 40 och 60 personer: föräldrar med barn, tonåringar, yrkesarbetande, daglediga och pensionärer. De handlar, byter några ord eller bokar tid för ett längre samtal.

– Ägaren till Avesta galleria är mån om att Svenska kyrkan ska vara där. Under senare år har vi fått ökade ytor att vara på.

Gränbystaden: Eget kafé satte kyrkan på kartan
I Gränbystaden syns Svenska kyrkan med sitt café.

I tio år har Vaksala pastorat drivit Café Ovan i gallerian Gränbystaden utanför Uppsala.

– Vi ville nå dem man inte lockar med vanlig kyrklig verksamhet, säger pensionerade diakonen Anneli Tidemar.

Butiken har blivit en mötesplats med både varor och samtal.

– Vi erbjuder samtal och närvaro, säger prästen och verksamhetsansvariga Ami Mattsson Dahlblom som har sitt arbetsrum invid Café Ovan.

Fiket erbjuder smörgåsar, pajer och hembakt bröd. Hit hittar allt från pensionärer, föräldralediga till daglediga av annan orsak.

God atmosfär, kompetent personal och priserna lockar.

Varannan vecka möts en meditationsgrupp här. Det gör också en grupp kvinnor som broderar.

I början var lokalerna större. Då hölls sammankomster, andakter, lekhörna och utställningar här.

Senare höjdes lokalhyran och pastoratet beslutade att minska verksamheten.

– Men kyrkan är satt på kartan, människor har lättare att ta kontakt med oss här och vi kan kanalisera ut och vidarebefordra kontakter, säger Ami Mattsson Dahlblom.