När Stefan Risenfors i en föreläsningsserie om svenska värderingar bjöd in den tidigare toppolitikern Fredrick Federley till Stensjökyrkan i Mölndal mötte det kraftiga protester från bland andra nationalister och högerextremister.
Under Fredrick Federleys föredrag protesterade en maskerad man som blev avvisad av polis. Prästen Stefan Risenfors svarade med att bjuda in den som hade synpunkter på valet av föredragshållare till samtal. Nyhetssajten Exakt24, som beskriver sig som politiskt oberoende, kontaktade Stefan Risenfors och bad att få komma.
– Jag tror att det stora problemet är att ingen vill prata med dem och då blir deras argument inte bemötta. Så var det också med Sverigedemokraterna under deras första tid i riksdagen. Att försöka tiga ihjäl dem tror jag är en riktigt dålig taktik, säger Stefan Risenfors.
Tina Askanius, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet, forskar bland annat om högerradikala alternativmedier på nätet. Hon menar att Exakt24 är en del av det kluster av digitala medier som kan definieras som högerpopulistiska eller högernationalistiska. Det är medier som ger sken av att bedriva objektiv nyhetsjournalistik men som i praktiken har en tydlig agenda.
– De använder sig bland annat av ”hembesök” och uthängningar av personer. Det kan vara väldigt obehagligt att hamna i deras strålkastarljus. De är inte antidemokratiska eller våldsbejakande, säger hon. Men de bedriver påverkansarbete maskerat som journalistik.
Tina Askanius tror att Exakt24 ser det som en framgång att bjudas in till en kyrka.
– De vill gärna legitimeras och bli betraktade som traditionella nyhetsmedier. Att få komma till en kyrka ger dem ändå någon form av plattform. Jag vill inte uttala mig om det var rätt eller fel att bjuda in dem, men man bör vara medveten om vad de står för och hur de arbetar, säger hon.
Stefan Risenfors tycker inte att invändningarna håller.
– Jag tror att det farligaste vi kan göra är att försöka tiga ihjäl dessa högernationalistiska krafter, för det är mörkret som är deras livsluft och nätet som är deras hemmaplan. Där kan de utan insyn och utan nyanserad opposition ostört driva sina teser tills de i anhängarnas ögon har förvandlats till stadfästa dogmer.
– Det jag vill bekämpa är åsiktsbombningen och demoniseringen av motståndare på nätet och det jag vill verka för är öppna offentliga samtal ansikte mot ansikte, och den debatten är jag villig att ta när som helst.
Samtalet i Stensjökyrkan följdes av drygt 30 personer och kom att handla mycket om Fredrick Federleys privatliv och kopplingar till personer som dömts för pedofili. Stefan Risenfors säger att han försökte styra in samtalet på mer principiella frågor, men han ångrar inte att kyrkan arrangerade kvällen.
– Det kändes ändå meningsfullt att samtala i stället för att bara sitta i sina skyttegravar, säger han.