Nu har alla 13 stiftsstyrelser klubbat vilka projekt som får KAE, kyrkoantikvarisk ersättning, alltså ersättningen för de extra krav som kulturmiljölagens fjärde kapitel ställer på det kyrkliga kulturarvet.
Först och främst ska pengarna gå till vård och underhåll av kyrkobyggnader där åtgärderna är kulturhistoriskt motiverade. Det kan gälla exteriörer, interiörer och stomme och omfattar allt det som är dyrare än för en vanlig förvaltare.
Pengar kan också gå till förebyggande arbete som ska säkra kulturarvet för framtiden, exempelvis brandlarm och stöldskydd. Men även till kunskapsunderlag för att vårda och förvalta de egna projekten.
Enligt budgetpropositionen beräknas anslaget för 2021 och 2022 till 460 miljoner kronor per år, samma nivå som summan legat på tidigare.
– Man kan se att det blir ett allt större glapp mellan vad församlingar och stift vill göra och de disponibla medlen, säger Markus Dahlberg, chef på enheten för kulturarvsstöd på kyrkokansliet.
Svenska kyrkans senaste rapport till kulturdepartementet om hur den kyrkoantikvariska ersättningen använts berättar att församlingar och pastorat ansökte om 1 117 miljoner kronor för år 2020, och att totalkostnaden för åtgärderna bedömdes vara 1 419 miljoner kronor.