I en omvärldsrapport av kyrkokansliets enhet för forskning och analys varnas för att det osäkra ekonomiska läget för medlemmarna, med ökat inflationstryck och höjda räntor, medför en överhängande risk för större andel utträden ur Svenska kyrkan.
Församlingarna uppmanas att spara pengar inför framtiden. Jonas Bromander, utredare på Svenska kyrkans enhet för forskning och analys, förklarar:
- I rapporten flaggar vi för att fler kan lämna kyrkan om den pågående inflationen ökar, och uppmanar till beredskap inom kyrkan. Senare i maj i deklarationstider är det alltid fler utträden då privatpersoner får en överblick över sin ekonomi och många blir varse om hur de kan spara pengar, säger han.
Medlemmars beteenden
Detta är ännu bara en risk och framtiden är svår att förutspå. Svåranalyserade faktorer såsom kriget i Ukraina, utveckling av energipriser, ränteläget med mera, påverkar prognosernas osäkerhet i allmänhet. Men de tendenser i medlemmarnas beteenden som går att se - att fler lämnar kyrkan i deklarationstider och under år med kyrkoval - kan ge en fingervisning om hur ekonomin kan påverkas, då medlemsutvecklingen påverkar intäkterna.
- Det är när medlemskapet aktualiseras som flest utträden sker. Vi analyserar hela tiden, men har ännu inte fått siffrorna på januariutträdena. Men det senaste året, alltså 2022, ser vi relativt få utträden ur Svenska kyrkan. Eftersom att det finns en eftersläpning i ekonomin ger detta en positiv bild för framtiden.
År 2025 syns effekter
Bromander säger att förändringen av antalet medlemmar som skett under 2022 påverkar intäkten från kyrkoavgiften första gången år 2025.
- Bilden just nu är att utträdena inte kommer påverka ekonomin betydligt. Men att kostnaderna ökar och att kyrkan de facto minskar i medlemsantal är den stora bilden.
Vad blir konsekvenserna för församlingarna?
- Det är församlingarna själva som styr sin ekonomi, så det kan de svara bättre på. Men vi flaggar för risken att det kan bli svårare framöver.
Kan ni komma med några råd till församlingar?
- Inte direkt. Men sett över lång tid kan indelningar med färre och större pastorat bidra till minskad sårbarhet, säger Jonas Bromander.