Uppdaterad. Den officiella ursäkten kommer att framföras vid två tillfällen. Första gången vid kyrkomötets högtidsgudstjänst den 24 november i Uppsala domkyrka, och sedan vid den planerade konferensen Ságastallamat 2 i Luleå den 21-23 oktober 2022.
– Vi måste kännas vid den mörka historien, även om det gör ont. När vi har svikit det samiska folket, har vi också svikit oss själva och Gud, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.
– Ett viktigt steg framåt har nu tagits när kyrkostyrelsen förbereder en offentlig ursäkt, efter att Samiska rådet i Svenska kyrkan har uttryckt att sannings- och försoningsprocessen kommit till den punkt där det är lämpligt för Svenska kyrkan att uttala en ursäkt.
Försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och det samiska folket påbörjades på 1990-talet och har resulterat i bland annat vitboken, som skildrar kyrkans roll i förtrycket mot samer. På tisdagen beslutade kyrkostyrelsen att det är dags för ytterligare ett steg i processen, en officiell ursäkt.
Samtidigt planeras nu hur arbetet med försoningsprocessen ska se ut de kommande tio åren. Till det arbetet beslutade kyrkostyrelsen att avsätta 40 miljoner kronor.
– En ursäkt är ett viktigt steg på vägen, men vi är inte färdiga i och med en ursäkt, säger Fredrik Lidé, ärkebiskopens kaplan, som arbetat med försoningsprocessen i två år.
Nu är ett antal övergripande åtaganden, som ska vara vägledande i det fortsatta arbetet, ute på remiss i stiften. Fredrik Lidé säger att han inte kan gå in på några detaljer om vad åtagandena gäller, eftersom de fortfarande behandlas i stiften.
– Men det kan handla om hur den fortsatta utvecklingen av ett samiskt kyrkoliv ska se ut. Ett annat exempel är hur vi på ett bra sätt ska förvalta områden som både har Svenska kyrkans förvaltningskrav på sig och som är viktiga områden för rennäring.
Remissvaren väntas komma in innan midsommar. Åtagandena beräknas vara beslutade om och kunna presenteras några veckor senare.
– En ambition är att ha de här övergripande målen för den kommande tioårsperioden klara när kyrkan ger sin ursäkt.
Fredrik Lidé påpekar vikten av att arbetet med försoningsprocessen även framöver sker tillsammans med samiska företrädare, som exempelvis Samiska rådet.
Ingrid Inga, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan tycker att det är glädjande att "Svenska kyrkan aktivt arbetar med att erkänna och förstå konsekvenserna av kyrkans mörka agerande gentemot det samiska folket genom historien":
– Nu kan det långsiktiga arbetet med att bygga en god och respektfull relation mellan det samiska folket och Svenska kyrkan påbörjas. Det har stor betydelse för hur det samiska folket blir reellt delaktiga i Svenska kyrkan. Samisk religion och levande samisk andlighet kommer att berika och ge nya dimensioner till Svenska kyrkans verksamhet, säger hon i Svenska kyrkans pressmeddelande.