Vad gäller KR:s begäran om beslutsprövning så menar överklagandenämnden att inget formellt fel har begåtts i samband med styrelsevalet:
”Det har i förevarande fall inte framkommit någonting som tyder på att stiftsfullmäktige skulle ha begått något formellt fel vid valet av ledamöter och ersättare i stiftsstyrelsen. Det har inte heller i övrigt framkommit någon omständighet som enligt 57 kap. 10 § kyrkoordningen skulle kunna medföra att stiftsfullmäktiges beslut ska upphävas.
Begäran om beslutsprövning ska därför avslås.”
Även Pernilla Schubert (KR), som lämnat in överklagan, är besviken över domen.
– De har gjort fel i att de inte tog upp det [frågan om den valtekniska samverkan] innan stiftsfullmäktige. Det är ju ett klart fel. De tog det som en fråga efter och så får man inte göra. Det här tycker jag är jätteviktigt, så här får det inte gå till, säger hon när hon får höra överklagandenämndens beslut.
I en skriftlig kommentar utvecklar hon:
”När jag läser beslutet går mina tankar direkt till det jag lärt mig, att ett ord är ett ord och ett löfte är ett löfte, därför har vi en kristen värdegrund, men tydligen gäller inte denna här.
Att inte ens stiftets medarbetare står för sitt ord utan bortser från fakta vilka togs upp i valberedningen och även medförde en ajournering för omräkning samt att information skulle ges om detta innan stiftsfullmäktige. Gick även upp i talarstolen och påpekade att denna information aldrig togs upp.”
Och vidare:
”I ett seriöst, demokratiskt presidium hade frågan enkelt kunnat klaras ut. Skammen att behandla två nomineringsgrupper och dess medlemmar så illa är under all kritik.
Jag kommer att fortsätta som förtroendevald för KR i stiftsfullmäktige med ledorden kärlek, omtanke och respekt.”